Eparhija: Presuda Nedeljkoviću je zastrašivanje Srba
07/09/2022 11:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 293 |
|

RTV KIM, 07.09.2022. - "Eparhija raško – prizrenska izražava najdublje razočaranje i indignaciju povodom presude Nikoli Nedeljkoviću, mladiću srpske nacionalnosti, koji je prvostepeno osuđen na osam meseci zbog navodnog izazivanja mržnje i netrpeljivosti prilikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu ove godine. Iz eparhije navode da je Nikola osuđen bez ijednog materijalnog dokaza, iako je ceo događaj bio pokriven kamerama", navode u saopštenju.

"Ovu presudu, pored svih ostalih stvari koje Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno proživljavaju, vidimo kao još jednu manifestaciju društva koje se, pred međunarodnom zajednicom, ovde formiralo poslednjih dvadesetak godina, a koje ne počiva na demokratskim osnovama", dodaje se u saopštenju.

Eparhija Raško – prizrenska, navodi se dalje u saopštenju, ukazuje na to da su i ona sama, kao i cela srpska zajednica, mete stalne kampanje govora mržnje, uz sve sve veći broj incidenata, i niko nikada za to nije odgovarao. Takođe, ukazujemo na opasan presedan koji stvara Kosovska policija – da svake godine po neko na Gazimestanu bude uhapšen, a zatim i osuđen na vrlo sumnjivim procesima, bez ijednog dokaza, što smatramo zastrašivanjem Srba koji bi da na ovaj veliki praznik dođu na Gazimestan.

Iz Eparhije kažu da je "za razliku od današnje izjave gospodina Kurtija, prema kojoj je svaki Srbin koji se na Kosovu i Metohiji ne oseća bezbedno kriminalac, Eparhija Raško – prizrenska ukazuje da sa ovakvim diskriminatorskim odnosom institucija, nema Srbina koji može da se oseća bezbedno. Pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje i konačno objasni vlastima u Prištini da vlast koju imaju ne bi trebalo da koriste za diskriminaciju i ugnjetavanje nevećinskih zajednica, već da izvrše sve obaveze koje su godinama preuzimali, poštuju zakone i vladavinu prava".

"Molitveno se nadamo da će Nikola da izdrži nepravdu sa kojom je suočen, nadamo se da će razum i pravo moći da dobije makar u žalbenom postupku. Diskriminacija srpske zajednice i poruke iz Prištine nimalo ne doprinose bezbednosti i boljim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji, i predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti u celom regionu", zaključuje se u saopštenju.

 

 


Komentari posetilaca