Eparhija nije konsultovana o premeštanju spomenika palim borcima na groblju u Pr
13/11/2023 09:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 96 |
|

Kim, 13.11.2023. - Eparhija raško – prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog izmeštanja spomen ploče palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Na mestu gde je bilo ovo spomen obeležje sada je postavljen spomenik francuskim vojnicima. Na ceremoniji povodom Dana oslobođenjenja, pre dva dana, prisustvovali su i govorili francuski i nemački ambasador na Kosovu.

Iz Eparhije navode da nisu obavešteni o premeštanju ovog spomenika na pravoslavnom groblju u Prištini.

"Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško – prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Кosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima. Na ovaj način, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obeležju na pravoslavnom groblju na Кosovu i Meothiji, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima", navode iz eparhije u svom reagovanju.

Iz crkve poručuju da će njihova pravna služba razmotriti sve mogućnosti kako bi se spomen ploča vratila na svoje prvobitno mesto, kao i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti.

 


Komentari posetilaca