Eparhija zabrinuta zbog napada na crkve
14/02/2022 15:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 291 |
|

RTV KIM, 14.02.2022. - Eparhija raško-prizrenska je izrazila zabrinutost zbog najnovijih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Iz Eparhije su pozvali nadležne policijske organe da istraže i najnovije slučajeve skrnavljenja crkva i počinioce privedu pravdi.

 

Istovremeno je apel upućen i međunarodnoj zajednici i njihovim predstavnicima da, kako navode, utiču na kosovske institucije, jer su, kako ističu, mnogi od napada rezultat pojačane anti-srpske retorike u političkim krugovima koji podstiču na nasilje i etničku netrpeljivost.

 

Duboko zaprepašćuje da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na КiM, u odnosu na isti period prošle godine.

 

Eparhija podseća da je juče ujutru, na praznik Sveta tri Jerarha, obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Кosovskoj Кamenici i iz nje je odneta određena suma novca. Napad je, navode, izvršen pajserom. Polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak.

 

Prethodno su, podsećaju iz Crkve, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima hrama Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.

 

Podsećaju da je ovo je šesti napad na hramove SPC na Кosovu i Metohiji od početka godine, a je samo u toku januara zabeležena serija obijanja crkava u Zubinom Potoku.

 

Takođe podsećaju i da je tokom vikenda zabeleženo ispisivanje provokativnih grafita na Osnovnoj školi “Braća Aksić” u selu Rabovac kod Lipljana.


Komentari posetilaca