Episkop bački Irinej: Crkva je iznela stav o Kosovu, nije čuo samo onaj ko neće
16/03/2023 12:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 254 |
|

Beta, 16.03.2023. - Episkop bački Irinej je naveo da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) „eksplicitno odredila i objavila svoj stav o Kosovu i Metohiji“, a povodom javnih poziva da to uradi poručio je da „nema gluvljeg od onog koji neće da čuje i slepljeg od onoga koji neće da vidi“.

Kako je naveo, u listu Politika, u autorskom tekstu za rubriku „Pogledi“, „kao da crkva nije rekla sve i baš sve što do nje stoji, iz dana u dan su se ponavljali zahtevi da se ’odredi’ prema predlogu Evropske unije“.

Episkop Irinej je podsetio da je SPC izdala saopštenje nakon što je patrijarh Porfirije „upoznat sa postavkama navedenog dokumenta“ i da je to bilo 20. januara, na dan patrijarhove slave čijem je obeležavanju pristustvovao i predsednik države Aleksandar Vučić.

Episkop Irinej je „još jednom ponovio stavove koje je patrijarh Porfirije objavio 20. januara“ u kojima se, između ostalog, kaže da je „Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije“.

Takođe, da je „očuvanje Kosova i Metohije u granicama Republike Srbije ustavna obaveza i imperativ, kako za Crkvu, tako i za državu“.

„Ukoliko nekome nije jasan ili dovoljan stav patrijarha i Crkve o Kosovu i Metohiji, sigurno se radi o nerazumevanju toga šta je Crkva i koja je njena uloga u svetu“, poručio je episkop Irinej, koji je i član Sinoda i portparol Sabora SPC, ali se potpisao samo kao episkop.

 

 


Komentari posetilaca