Ešton: Napredak u odnosima Beograda i Prištine
25/06/2013 08:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 880 |
|

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je u Luksemburgu da su Beograd i Priština postigli napredak u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa.
 
- Zajedno sa komesarom za proširenje (EU) Štefanom Fileom uputila sam pismo članicama Unije o ''napretku u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa Srbije i Kosova, podsetila je na konferenciji za novinare Ketrin Ešton, koja učestvuje na dvodnevnom zasedanju Saveta za spoljne poslove EU u Luksemburgu.
 
- Naročito sam se usredsredila na dva aspekta napretka - prvo na nepovratnost tog procesa i kvalitaivno poboljšanje odnosa, koje se, kako je navela, odnosi na razmenu oficira za vezu i nastavak rada na sprovođenju briselskog sporazuma.
 
Ona je ranije danas najavila da će se o izveštaju o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo razgovarati sutra. 
 
Savet za spoljne poslove EU danas se sastao na nivou ministara inostranih poslova, pod vođstvom Eštonove, na kome bi trebalo da bude doneta odluka o otvaranju novog poglavlja o regionalnim politikama.
 
Ministri će sutra i zvanično razgovarati o Srbiji, a predviđeno je da već do podne usvoje zaključke koji bi tri dana kasnije trebalo da budu usvojeni i na briselskom samitu.
 
Eštonova i File uputili su u petak zajedničko pismo članicama EU, u kome traže "jasnu pozitivnu odluku" o otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca