Ešton: Nova runda dijaloga 8. septembra
28/08/2013 10:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 953 |
|

 
 
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ocenila je da su premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači iskazali posvećenost uspešnom održavanju lokalnih izbora na Kosovu i najavila je da će nova runda dijaloga biti održana 8. septembra.
 
Oba premijera "ponovila su posvećenost uspešnim izborima ... i potvrdila da će nastaviti intenzivne pripreme za neometani izborni proces", navedeno je u saopštenju Eštonove.
 
"Nastavićemo razgovore 8. septembra", dodala je ona, a preneo AFP.
 
Pregovori su počeli direktnim razgovorima Dačića i Tačija u prisustvu bliskog saradnika Eštonove Fernanda Ðentilinija, a nastavila se odvojnim susretima Ešton sa članovima oba tima.
 
Dačić je, posle sedmočasovnih razgovora s Tačijem, izjavio da 15. runda nije dovela do spektakularnih rezultata, ali da je učinjen korak napred u primeni briselskog sporazuma.
 
On je istakao da je najveći deo razgovora bio je posvećen organizaciji lokalnih izbora na Kosovu, zakazanih za 3. novembar i ponovio da je stav Srbije da je u interesu kosovskih Srba da na njima učestvuju.
 
Dačić je dodao i da je dogovoreno da se rok za predaju lista produži kako bi se omogućila što veća izlaznost Srba.
 
Prema njegovim rečima, u sporu oko izgleda glasačkih listića nije postignut dogovor, ali o tome će biti reči na nivou radnih grupa narednih dana.
 
- Važno je da kosovski Srbi izađu na te izbore jer će onda imati potpuno legalizovane opštinske organe, gradonačelnike i Zajednicu srpskih opština, pa vise niko neće moći da govori o paralelnim i ilegalnim strukturama, naglasio je premijer.
 
Dačić je rekao i da su približeni stavovi kad je reč o telekomunikacijama i energetici, napominjući da je reč o kompleksnim pitanjima u kojima se tehnička i politička pitanja prepliću sa problemom vlasništva.
 
Tači je takođe ocenio da su razgovori bili konstruktivni i da je postignut napredak, ali je naglasio da ima još mnogo tehničkih detalja koje treba usaglasiti.
 
On je objasnio novinarima da je napredak postignut u pitanjima energetike, telekomunikacija i pravosuđa, dok je sporno ostalo pitanje u vezi sa glasačkim listićima za lokalne izbore ostalo otvoreno.
 
- To je stvar o kojoj može da odlučuje isključivo Centralna izborna komisija, naveo je Tači posle sastanka.
 
Izvor: Tanjug, New press
 

Komentari posetilaca