EU ponovo kritikuje takse, Haradinaj ne popušta
30/05/2019 10:53|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 639 |
|

Glas Amerike, 30.05.2019. - Šefica kancelarije Evropske Unije na Kosovu Natalija Apostolova predala je u sredu premijeru Kosova Ramušu Haradinaju izveštaj Evropske komisije o napretku Kosova. U izveštaju se kao jedna od kritika Kosovu ističe uvođenje takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Međutim Haradinaj ostaje pri stavu da nema ukidanja takse dok Srbija ne prizna Kosovo.

Nakon kraćeg sastanka sa šeficom Kancelarije Evropske unije na Kosovu premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je na zajedničkoj konferenicji za novinare da će naredne nedelje kosovski međuministarski savet o evropskim integracijama detaljno analizirati najnoviji izveštaj Evropske komisije, kako bi, kako je rekao, Kosovo ispunilo domaći zadatak.

„Radi se o jednom kombinovanom izveštaju, gde je u određenim slučajevima ocena pozitivna, a u drugim su kritike, na primer i za taksu je recimo data kritika u celini, ali radi se o jednom izveštaju koji daje jedno realno stanje o dostignućima i zastojima“, rekao je Haradinaj.

Na pitanje novinara da prokomentariše poziv Evropske komisije za ukidanjem taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine premijer Kosova je rekao da postoji rešenje i za to.

„Mislim da je vreme da se Srbija i Kosovo izjasne o tome da li su spremni za sporazum o međusobnom priznavanju i time bi se rešile sve teme pa i taksa. Ako nema spremnosti za sporazum o recipročnom priznavanju u postojećim granicama, onda se nastavlja postojeće stanje bez promena o taksama“, kazao je Haradinaj.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova rekla je da je prema izveštaju Evropske komisije Kosovo napredovalo u različitim oblastima, kao što je javna uprava, ekonomski razvoj. Takođe je, kako je kazala, primetan i napredak u vladavini prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da postoje i brojni izazovi.

„Potrebene su reforme u obrazovanju, zatim poboljšanje životne sredine na Kosovu. Takodje je važan zakon koji se priprema, jer imamo jednu veliku vladu sa velikim brojem ministara i zamenika ministara. Takodje želimo da vidimo vladavinu prva sa aspekta transparentnog zapošljavanja civilnih službenika na osnovu zasluga“, rekla je Apostolova.

Sastanku i konferenciji prisustvovala je i ministarka za evropske integracije Durata Hodža koja je rekla da „izveštaj Evropske komisije potvrđuje da je Kosovo ispunilo kriterijume za dobijanje vizne liberalizacije“ i pozvala evropske zvaničnike „da što pre donesu pozitivnu odluku kad je liberalizacija viza za Kosovo u pitanju“.

 

 


Komentari posetilaca