EU predstavila konačni izveštaj o prošlogodišnjim lokalnim izborima
03/02/2022 16:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 229 |
|

RTV KIM, 03.02.2022. - Sa izuzetkom opština gde su u većini kosovski Srbi, a u kojima je politička konkurencija bila ograničena, na lokalnim izborima koji su na Kosovu održani u oktobru i novembru 2021. veliki broj učesnika je ponudio biračima istinski izbor. Proces je bio dobro organizovan, a osnovne slobode su poštovane tokom kampanje, rečeno je na predstavljanju konačnog izveštaja Izborne posmatračke misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu. 

EU EOM je ocenila da je Centralna izborna komisija (CIK) sprovela izborne pripreme profesionalno i u skladu sa zakonskim rokovima. Glavni posmatrač i poslanik Evropskog parlamenta Lukas Mandl je predstavio medijima u Prištini šest prioritetnih preporuka od ukupno 23, koliko ih sadrži završni izveštaj.

„Kosovo bi trebalo da uradi reviziju finansiranja svih političkih subjekata. Potrebno je osigurati postojanje nezavisnog mehanizma za efikasno nadgledanje stranaka i finansiranja kampanje, ovlašćenja, kao i finansijske i ljudske resurse za efikasno i proatkivno praćenje navodnih nepravilnosti, uključujući neprijavljivanje prihoda i rashoda te izricanje sankcija“, rekao je Mandl i dodao da bi trebalo modernizovati način registracije glasanja birača van Kosova u cilju zaštite od prevare i lažnog predstavljanja.

Kada su u pitanju mediji, tokom izbornog procesa Regulatorni organ za medije na Kosovu imao je svega četiri od sedam članova što je uticalo na kvorum za donošenje odluka.

„Bord za žalbe Nezavisne komisije za medije (NKM) nije bio operativan pošto je istekao mandat jednom od njegova tri člana. Mi preporučujemo da se svi članovi NKM i Odobra za žalbe NKM imenuju blagovremeno, kako bi se podstakla nezavisnost, nadzor i moć sankiconisanja tog regulatornog tela“, kazao je Mandl.

On je napomenuo je da je izborno zakonodavstvo ostalo nepromenjeno više od jedne decenije i da ne odražava eksplicitno povećan značaj digitalne komunikacije tokom izbora.

„Ne postoji nikakva odredba o vođenju kampanje na društvenim mrežama, širenje predizbornih reklama na internet platformama ostaje u velikoj meri neregulisano. Preporučujemo da se izborne reklame na onlajn platformama uređuju zakonom, kao i da se postojeća pravila šire i na digitalnu sferu“, naveo je šef EU EOM na Kosovu.

Izborna posmatračka misija preporučila je i uključivanje odredbi o osporavanju konačnih rezultata koje objavljuje Centralna izborna komisija, jer zakon na snazi ne predivđa žalbe na konačne rezultate, već samo žalbe u vezi sa glasanjem i prebrojavanjem na biračkim mestima.

„Veliki broj nevažećih glasačkih lističa govori o nedovoljnim aktivnostima u informisanju glasača. Predlažemo da se glasački listići redizajniraju, kako bi glasači bili bolje usmeravani“, zaključio je on.
U izveštaju se napominje i da je u nadmetanju za gradonačelnike primetan veoma mali broj žena, što odražava surovu realnost političkog učešća žena na Kosovu.

Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) bila je raspoređena na Kosovu od 5. septembra do 5. decembra 2021. godine, a sastojala se od oko 100 posmatrača iz 22 države članice EU, kao i iz Norveške i Švajcarske.

Opštinski izbori na Kosovu održani su 17. oktobra 2021, godine u svih 38 opština, dok je drugi krug organizovan 14. novembra 2021.

Predstavljanju konačnog izveštaja o opštinskim izborima prisustvovao je i šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjok.

 

 


Komentari posetilaca