EU rasporedila 22 dugoročna posmatrača za izbore na Kosovu
16/09/2021 14:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 310 |
|

RTV KIM, 15.09.2021. - Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu rasporedila je 22 dugoročna posmatrača za lokalne izbore zakazane za 17. oktobar.

"Izborna posmatračka misija EU, koju predvodi glavni pomstrač Lukas Mandl, član EP iz Austije, započela je svoje aktivnosti u Prištini 5. septembra, dolaskom osnovnog tima od 10 stručnjaka", kazao je zamenik glavnog posmtrača misije Konrad Olszevski.

On ističe da je raspoređeno 11 timova, dugoričnih posmatrača, sa ciljem praćenja situacije tokom izbora.

"Svaki tim ima dva člana, koji će proceniti kampanju, i pripreme za izbore u svim opštinama širom Kosova. Dugorčni posmatrači su ključni za sprovođenje, potpune i sveoobuhvatne procene izbornog procesa, u skladu sa standardom i metodologijom EU za posmtranje izbora", objasnio je Olszevski.

On napominje da dugoročni posmatrači dolaze iz 19 zemelja, i da će se sastati sa lokalnim zvaničnicima zaduženim za sporvođenje izbora, kao i sa kandidatima i predstavnicima političkih partija, medijima i predstavnicima civilnog društva.

"Posmatrači će biti naše uši i oči tokom izbora. Posmatrači misije pridržavaće se svih procedura i pravila koje su usvojile kosovske vlasti u vezi sa pandemijom koronavirusa", dodao je Konrad.

Kako bi u toku dana izbora sva biračka mesta bila posećena, misija EU organizovaće i kratkoročne posmatrače.

Izborna posmatračka misija, kako je rekao Olszevski, zadržaće svoju neutralonost i neće se mešati u politička dešavanja.

EU EOM će ostati na Kosovu do okončanje izbornog procesa, uključujući i mogući drugi krug lokalnih izbora 14. novembra.


Komentari posetilaca