Euleks: Nismo bili sprečeni da prisustvujemo ili posmatramo operaciju u Banjskoj
29/09/2023 10:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 86 |
|

KoSSev, 29.09.2023. - Misija Euleks na Kosovu je saopštila da ni na koji način nije bila sprečena da prisustvuje ili posmatra operacije koje je sprovela Kosovska policija 24. septembra, posle incidenta u selu Banjska.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u četvrtak na konferencij iza medije ponovio ono što je prethodne večeri rekao predsednik Aleksandar Vučić na RTS-u, a to je da je Euleks bio „odbijen da učestvuje u istrazi o Banjskoj, kako bi Priština uspela da sakrije dokaze o brutalnom ubistvu dvojice Srba“.

„I zašto sada svi ćute? Zašto niko sem predsednika Aleksandra Vučića ne govori o tome da je Kosovska policija bila ta koja je sama obezbeđivala mesto, koje je i sama istraživala, a pri tom nije dozvolila Euleksu da učestvuje u svim istražnim radnjama i skupljanju dokaza na licu mesta“, rekao je Petković.

Euleks je odgovorio da su njihove mobilne patrole policijske jedinice/rezervne policijske jedinice i drugi članovi osoblja bili u bliskom kontaktu sa Kosovskom policijom, kao i da su stigli u okolinu manastira Banjska na severu Kosova, prenosi Kossev.

Podsetili su i da ova misija nema izvršni mandat da vodi istrage.

„U skladu sa svojim mandatom i u granicama koje je dozvoljavala tadašnja bezbednosna situacija, Euleks je pažljivo pratio razvoj bezbednosti tokom čitave operacije Kosovske policije, ostajući sve vreme u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR/NATO“, ponovili su ranije ocene o bliskoj koordinaciji tri bezbednosne službe na Kosovu.

Iz Euleksa dodaju da je misija pratila i nastavlja da prati aktivnosti kosovskih vlasti u vezi sa napadom, kao što su istrage, zaplene i pretresi.

Petković je na konferenciji za medije novinarima podelio kopije pisma koje je Srbija uputila Euleksu sa, kako je naznačeno „veoma bitnim zahtevom“.

U oružanom sukobu kod sela Banjska, do kojeg je došlo posle ubistva kosovskog policajca, ubijena su trojica naoružanih napadača, za koje je potvrdđeno da su Srbi sa severa Kosova. Pretpostavlja se da je naoružanu grupu predvodio Milan Radoičić.

Zaplenjen je arsenal oružja za koji je kosovska policija procenila da vredi pet miliona evra.

 

 


Komentari posetilaca