Euleks ostaje na Kosovu do juna 2018. Srbi glasali „pro“
19/06/2016 15:34|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2325 |
|


Glas Amerike, 17.06.2016. - Poslanici Skupštine Kosova ratifikovali su Sporazum između Vlade Kosova i Evropske unije o produžetku mandata EULEKS-u i usvojili Zakon o produžetku rada ove misije Evropske unije koja je zadužena za vladavinu prava.

Za ratifikaciju Sporazuma glasalo je 90 poslanika, 84 je bilo za dok je četvoro poslanika glasalo protiv ratifikacije. Skupština je sa 71 glasom za usvojila i zakon o produžetku rada misije Evropkse unije za vladavinu prava  do 14. juna 2018.godine. 

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju, a srpski poslanici su glasali I za ratifikaciju i za Zakon.

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić rekao je da je produženje mandata misiji EULEKS neophodno iz više razloga.

“Jedan od razloga je taj što sudovi i tužilaštva još nisu sazreli da rešavaju i gone kako pravno komplikovane predmete, tako ni politički osetljive predmete. Predmete visokog profila i predmete za koje postoji opasnost da se vrši pritisak na otvaranje ovakvih sudskih procesa“, kazao je Simić.

Pre glasanja šef Srpske liste je na latinskom jeziku  saopštio kako će srpski poslanici glasati za produženje mandata EULEKS-u.

Mi ćemo glasati “pro” o nacrtu zakona između Vlade Kosova i Evropske unije“, rekao je Simić.

Srpski poslanicu su uglavnom razumeli svog sefa, ali su bili malo iznenadjeni  jer “pro” kako je za Glas Amerike izjavio poslanik Nenad Rašić nije baš uobičajeni izraz  koji se koristi u kosovskom parlamentu.

Ako se ne varam to je latinska reč koja se  koristi još iz doba Rimljana. Oni su valjda tu reč  “pro” koristili  za nešto što bi trebalo da bude potvrda nečega ili da znači za ili da, ali je retko čujem kod nas u parlamentu“, kazao je Rašić

Ambasada SAD-a u Prištini pozdravila je odluku kosovskog parlamenta o produženju mandata EULEKS-u i saopštila da je to «važan korak u  našem zajedničkom cilju unapređenja vladavine prava na Kosovu ».

Odluku Skupštine Kosova da produži mandat Misiji EU za vladavinu prava na dve godine, pozdravila je i Kancelarija Evropske unije na Kosovu. “Sa novim mandatom, Kosovo će biti  nadležno za vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Vlasti bi trebalo da  iskoriste novi mandat  kako bi nastavile  jasan  prenos prava i odgovornosti sa EULEKS-a na Kosovo”, navodi se u saopštenju Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

 


Komentari posetilaca