FEST: Film bez dijaloga i psihološki horor
08/03/2022 11:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 263 |
|

Radio Kontakt Plus, 08.03.2022. - Završen je 50. Međunarodni filmski festival "FEST". Za najbolji film proglašen je "Nitram". Svakako interesantnija vest za publiku sa Kosova koja je gledala ili koja bi tek da pogleda neki od filmova sa ovogodišnjeg Festa je da su čak dva filma sa tematikom Kosova dospela na vrh liste žirija. "Mrak" Dušana Milića dobio je nagradu "Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona. Specijalno priznanje u okviru selekcije "FEST fokus" dodeljeno je filmu "Heroji" Gorana Nikolića.

"Mrak"

"U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, Milica živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a? Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste…", opis je filma "Mrak".

Iza režije i scenarija stoji Dušan Milić.

"Iako sam već jednom dobio ovu nagradu za prethodni film, počastvovan sam. Nisam lično poznavao Đukelića, ali je ostavio poseban uticaj na moj rad", kazao je Milić, primajući nagradu.

Strah je primarna emocija u Milićevom filmu.

"Strah je tema ovog filma, ali prvo sam krenuo od toga da je ustvari najveći strah onaj koji je u našim glavama, od nekog nevidljivog zla. Tako da sam igrao na tu kartu. Moja priča je prvo bila obrađena u nekom dramskom ključu, ne u nekom žanrovskom, onda sam video da bih mogao da iskoristim mnogo bolje potencijal te priče ako je stavim u stil nekog žanra, u ovom slučaju psihološkog horora. Mislio sam da će u tom trenutku bolje da proradi cela ova priča" - kazao je on.

Atmosfera je, dodaje, građena postepeno:

"Malo u scenariju, malo u knjizi snimanja, malo na samom snimanju. Pokušavao sam u nekim trajanjima scena, kadrova da doprinesem tim iznenađenjima u nekim određenim trenucima koji su ustvari glavno obeležje tog klasičnog horor-žanra".

Danici Ćurčić, danskoj glumici srpskog porekla sa internacionalnom karijerom, uloga u "Mraku" je prva uloga na srpskom jeziku, u srpskom filmu i u Srbiji.

"Bila je veoma zahtevna uloga, ne samo zbog jezika, velika je tenzija u filmu non-stop. Film je bio težak zato što govori o ratu", kazala je Ćurčićeva.

"Ovo nije samo tema o stalnom strahu u kom živi srpska porodica na Kosovu. Ovo je tema sa kojom su naši koproducenti i te kako mogli da se povežu i da je razumeju. Kao što je Danica spomenula, ova priča može da se dešava bilo kome, bilo gde u post ratnom području i taj strah koji je nevidljiv i gde se sve vreme pitamo da li je on zaista opravdan ili naši junaci žive u paranoji je nešto što je vrlo univerzalno na celom svetu", pojasnila je koproducentkinja Snežana Van Houvelingen.

"Heroji"

"Nakon Kosovskog boja 1389. ratnik se vraća kući, predstavljajući sve ’male heroje’, neopevane u pesmama. Sreće maltene divljeg dečaka, samog u surovom svetu. Ova dva potpuno različita ljudska bića uspostavljaju odnos na putovanju porobljenom zemljom", opis je filma Heroji, reditelja Gorana Nikolića.

Žiri programa Fest Fokus posebno je pohvalio ovaj film, jer "odiše originalnom i hrabrom vizijom, i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove".

"Za specijalno priznanje specijalno bih se zahvalio žiriju što autentičnost i beskompromisnost nisu kvaliteti koji su zaboravljeni u ovoj zemlji", rekao je Nikolić i dodao da će najveća nagrada za njegov film biti ako makar i jednu osobu koja želi da se bavi filmom inspiriše da istraje.

Međutim, da bi se razumelo zašto je ovaj film poseban, mora da se naglasi činjenica da se radi o filmu bez dijaloga.

"Mislim da smo dobili na jednoj vrsti egzotičnosti koja nekima može da bude privlačna, nekima odbojna, ali mislim da zbog same tematike će siguran sam svako ko voli film dati ovom filmu šansu, sada samo ne znam koliko će se zadržati na filmu bez dijaloga. Nemamo svi jednaku toleranciju ka ovakvim sadržajima. Trudili smo se da sve to bude prijemčivo", kazao je Nikolić.

On ističe da je upravo nedostatak dijaloga ključni i gradivni elemen filma i ono što ga suštinski izdvaja.Ono što još izdvaja film je i vreme u koje je radnja smeštena. Međutim, reditelj ističe da nije imao nameru da se bavi Kosovskim bojem:

"Nego sam želeo da ispričam prvo jednu humanu priču i hteo sam da je stavim u jedno vreme koje je apsolutni kontrast toj humanosti koju likovi pokušavaju između sebe da stvore i da daju jedan drugom smisao. A onda, nekako sam se u emotivnom smislu vezao za Boj na Kosovu zato što u momentima razmišljanja o samoj priči i konceptu i šta bih da, u ovim okolnostima kako finansijskim, tako i drugim, izvedem, a da bude zanimljivo mnogima osim meni, došao sam na to razmišljenje pogođen filmom Apokalipto Mela Gibsona. Jako mi je bio privlačan taj momenat jednog malog čoveka koji pokušava da sačuva svoj zdrav razum i svoju porodicu u jednom bezumlju koji se dešava oko njega".

Ističe da ga je lično u vezi sa Kosovskim bojem uvek pogađalo nešto drugo, a ne sam događaj, odnosno informacija da je dve trećine srpskih muškaraca poginulo u toj bici i to šta se sa njima dešavalo nakon boja.

"Tu je bio dramski potencijal", zaključio je Nikolić.

Na Festu je prikazano još jedno ostvaranje sa kosovsko-metohijskom tematikom, dokumentarni film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea".

 

 

 


Komentari posetilaca