File u Prištini: Kosovo ostvarilo napredak
19/07/2013 21:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 846 |
|

Kosovo je postiglo  veliki napredak u normalizaciji odnosa sa Srbijom, a početak pregovora  o stabilizaciji i pridruživanju  je nagrada  koju je Kosovo zaslužilo, izjavio je u Prištini komesar Evropske unije za prosirenje Štefan File. On se obratio i poslanicima Skupštine Kosova kojima je poručio da oni imaju ključnu ulogu u implemetaciji „Briselskog sporazuma“.
 
File je pohvalio napore koje je Kosovo učinilo u proteklom periodu u pravcu evropskih integracija. On je odluku Evropskog saveta da Kosovo počne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ocenio kao veliki korak.
 
- Ostvarili ste impresivan napredak u vašim odnosima sa Srbijom i u ostvarivanju prioriteta studije izvodljivosti. Počinjanje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom Unijom je vaša zaslužena nagrada, rekao je File.
 
Premijer Kosova Hašim Tači kazao je da je komesara Filea informisao o spremnosti  Vlade i ostalih institucija Kosova da implemetiraju sve tačke „Briselskog sporazuma“ o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije
 
- Implementacija sporazuma je već počela, kao na primer sloboda kretanja ljudi i robe na severu Kosova, ali je naravno neophodno i dalje raditi na tome. Zatim, zatvorene su policijske stanice paralelnih strukutura i omogućena je integracija onih koji to žele u policiju Kosova, kazao je Tači.
 
File je u obraćanju poslanicima Skupštine Kosova poručio da moraju da imaju viziju, kreativnost i hrabrost i da oni imaju ključnu ulogu u implemetaciji onoga što je dogovoreno sa Srbijom
 
- Moraćete da pokažete viziju, kreativnost i hrabrost kako biste doneli ključne zakone i osigurali da izbori budu održani po evropskim standardima. Narod Kosova očekuje da vi ispunite vašu dužnost bez ikakvog odlaganja. Takodje, potrebno je da imate viziju i hrabrost da usvojite zakone koji će omogućiti sprovodjenje aprilskog dogovora. Ovo podrazumeva i usvajanje teških zakona, kao što je Zakon o amnestiji koji je usvojen prosle nedelje i postizanje dogovora o zakonu koji se tiče lokalne samouprave i pravima zajednica. Neophodno je da donesete ove teške i nekada bolne odluke za Kosovo, kako biste okrenuli novu stranicu i postali mirna i prosperitetna članica naše evropske porodice, rekao je File, obraćajući se poslanicima.
 
Ovo je druga poseta visog zvaničnika Evropske unije Kosovu u poslednjih deset dana. Nedavno je u Prištini boravila visoka predstavnica EU  za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. 
 
Izvor: Glas Amerike
Foto: Tanjug 

Komentari posetilaca