Finansijska pomoć SAD i EU Kosovu u borbi protiv koronavirusa
31/03/2020 17:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 454 |
|

Glas Amerike, 31.03.2020. - Evropska unija i Sjedinjene Američke Države izdvojile su finansijsku pomoć Kosovu za trenutne potrebe u borbi protiv koronavirusa. Kosovo će za sada od Evropske unije dobiti pet miliona evra, a od Sjedinjenih Američkih Država 1,1 milion dolara.

Ugovor u vrednosti od pet miliona evra za hitne potrebe za suzbijanje pandemije izazvane koronavirusom, šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova potpisala sa predstavnicima Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge na Kosovu (UNOPS).

Ceremonija potpisivanja koja je prenošena uživo obavljena je preko virtuelne platforme za sastanke, a događaj su pratili i vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti i ministar zadravlja Arben Vitia.

“Društveno distanciranje je potrebno, ali to nas ne sprečava da radimo. Mi u EU posvećeni smo da odgovorimo na hitne potrebe Kosova kako bismo spasili živote. Danas potpisujemo ugovor sa UNOPS-om kako bismo Kosovu doneli hitnu nabavku u medicinskoj opremi", rekla je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Ovaj Ugovor kako je navedeno uključuje isporuku medicinske opreme i zaštitne opreme protiv Kovida 19Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini.

Pomoć sadrži lekove, respiratore, sanitetska vozila, bolničke krevete i drugu opremu koja je neophoda u borbi protiv koronavirusa. Oprema će kako je saopšteno biti nabavljena preko UNOPS-a, koja je drugi potpisnik ovog ugovora.

Pomoć SAD 1,1 miliona dolara

Novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa najavio je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet. On je u video poruci putem Tvitera kazao da će Amerika pomoći sa million i sto hiljada dolara.

"Prošle nedelje je državni sekretar SAD-a Majk Pompeo najavio program zemljama širom sveta kao podršku u borbi protiv Kovida 19. Kroz ovaj program Kosovo dobija 1,1 milion dolara hitne pomoći u borbi sa Kovidom i da ublaži njegovo dejstvo na narod na Kosovu. Otpornost naroda Kosova, i hrabrost, i posvećenost zdravstvenih radnika i ostalih nadležnih je izvanredna. Zajedno možemo pobediti Kovid 19. Amerika je uz Kosovo", poručio je američki ambasador Filip Kosnet.

Vršilac dužnosti premijera Kosova, Aljbin Kurti, zahvalio se putem Tvitera predstavnicima EU i ambasadi SAD na pomoći koju su pružili Kosovu u borbi protiv korona virusa.

Hvala za vašu podršku i solidarnost sa ljudima Kosova tokom ovih teških vremena. Vaša podrška će pomoći našim zdravstvenim radnicima i spasiti živote. Zahvalni smo vam na prijateljstvu i savezništvu" naveo je Kurti.

 


Komentari posetilaca