Francuska i Nemačka pozivaju Kosovo i Srbiju na dijalog
21/01/2022 13:46|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 272 |
|

Medija centar Čaglavica, 21.01.2022. - Ambasadori Francuske i Nemačke na Kosovu Mari-Kristin Butel i Jern Rode povodom 59 godišnjice od potpsivanja Jelisejskog sporazuma između Francuske i Nemačke, kao kamena temeljca današnjeg francusko-nemačkog pomirenja i mira, nakon rata koji je trajao 70 godina poručuju da status kvo za Srbiju nije dobar.

„To je skleroza i prepreka za razvoj obe zemlje, rizik od nestabilnosti za region i za Evropu u celini. Kosovo i Srbija su Evropa, Zapadni Balkan je u njenom srcu. Evropska unija i njene države članice, na čijem su čelu Francuska i Nemačka, pružaju snažnu podršku Kosovu i Srbiji, koji su predodređeni da se integrišu u našu Uniju. Zato danas pozivamo Kosovo i Srbiju da iskoriste ovu inspiraciju da se u potpunosti uključe u dijalog koji vodi EU i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak. Ovo je najbolji put ka miru, prosperitetu i ka EU. Upravo u ovom dijalogu moraju se dati konstruktivni predlozi koji čuvaju budućnost i zajedničke interese obe zemlje, kao i građana obe zemlje. Kroz ovaj dijalog se može izgraditi poverenje, uz poštovanje jednih prema drugima i prema prošlim i budućim sporazumima“, navodi se u zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima i dodaju da će:

„Francuska i Nemačka će nastaviti da budu tu, da podrže dijalog između Kosova i Srbije, kao i sve reforme koje obe zemlje približavaju evropskim integracijama, za dobrobit demokratije i svih evropskih građana“.

Pre 59 godina, 22. januara 1963, francuski predsednik Šarl de Gol i nemački kancelar Konrad Adenauer potpisali su Ugovor o prijateljstvu i pomirenju, koji se često naziva i Jelisejskom poveljom, budući da je potpisan u francuskoj predsedničkoj palati.

Ovaj dokument smatra se osnovom francusko-nemačkog pomirenja, a time i uspostavljanja francusko-nemačkog motora koji je Evropu učinio stabilnom i prosperitetnom i usmerio je na put integracije. On je, ujedno, i primer pomirenja i izgradnje poverenja izmedju dve zemlje, koje su tokom istorije nekoliko puta ratovale jedna protiv druge.


Komentari posetilaca