Francuske rezerve po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo
14/10/2022 12:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 251 |
|

Radio Slobodna Evropa, RTV KIM, 14.10.2022. - Francuska želi da se vizna liberalizacija za Kosovo poveže sa evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora.

Ovo je izneo francuski predstavnik na sastanku Radne grupe za vize 13. oktobra, koja po prvi put razmatra preporuku Evropske komisije o ukidanju viznog režima za građane Kosova.

Francuski predstavnik je još izneo niz zahteva koje bi Kosovo trebalo da ispuni kako bi se nastavilo sa relevantnim procedurama. Među zahtevima je i sporazum o readmisiji i usklađivanje viznog režima sa Evropskom unijom (EU).

Nakon rastuće zabrinutosti zbog terorizma i migrantske krize, evropski zvaničnici već dugo pozivaju na bolje upravljanje kontrolom onih koji ulaze na granice EU.

Putem ovog sistema za odobravanje putovanja prikupljaće se i ažurirati neophodne informacije kako bi se dokazalo da osoba ne predstavlja pretnju po bezbednost. ETIAS bi trebao da se aktivira početkom naredne godine. Prema planu, bio bi poptuno operativan do kraja 2023.

Domaćin sastanka, češko predsedništvo Unijom je dalo nedelju dana roka da sve zemlje koje imaju neku primedbu podnesu to napismeno do 21 oktobra.

Osim rezervi koje je iznela Francuska, tvrde izvori RSE, niko od država članica se nije izjasnilo protiv vizne liberalizacije za Kosovo.

Radna grupa za vize je "u velikoj meri" pozdravila ponovno otvaranje diskusije o ukidanju viznog režima za Kosovo, i generalno je podržala proces liberalizacije viznog režima, saopštilo je češko predsedavanje Evropskom unijom.

"Da bismo napredovali po ovom dosijeu, biće potrebno razjasniti niz povezanih tema i nastaviti diskusiju", navedeno je u saopštenju.

Izvori iz češkog predsedavanja su podvukli da je logično da susret nije doneo rezultate, budući da se radilo o prvoj raspravi oko ovog pitanja.

Novembarski sastanak Radne grupe za vize, će, kako se nezvanično saznaje, biti sledeći trenutak kada će se nastaviti rasprava oko ovog pitanja. Radne grupe za vize se sastaju jednom mesečno, a naredni susret je planiran za 9. i 10. novembar.

Početak zakonodavnih procedura

Sastanak u sredu je označio početak zakonodavnih procedura, koje bi trebale voditi ka odluci o viznoj liberalizaciji. Sastanku su prisustvovale i diplomate zemalja članica EU koji se direktno bave pitanjima Zapadnog Balkana.

Radi se o grupi stručnjaka, koji će razmenjivati mišljenja o preporuci Evropske komisije, koja od 2018. godine tvrdi da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju.

Ovo će biti prvi put da Savet EU zvanično raspravlja o liberalizaciji viza za Kosovo jer je 2016. godine prvi put dato pozitivno, ali uslovno mišljenje Evropske komisije za ispunjavanje kriterijuma od strane Kosova. Tada je preostalo da se ispuni uslov ratifikacije demarkacije granice sa Crnom Gorom i ostvare ubedljivi rezultati u borbi protiv organizavnog kriminala i korupcije.

 


Komentari posetilaca