Francuski ambasador Olivije Gero pozvao na deeskalaciju situacije
02/06/2023 10:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 258 |
|

Slobodno srpski, 02.06.2023. - Ambasador Francuske  na Kosovu Olivije Gero pozvao je vlasti u Prištini da smire tenzije na Kosovu i deaskaliraju situaciju.

„U ovom slučaju, postoji značajna odgovornost Vlade Kosova za najnovija dešavanja i incidente. Mi verujemo u pozitivna rešenja, tako da ono što očekujemo od Vlade Kosova je da preduzme mere da deeskalira situaciju. Mi, u stvari, očekujemo i od Srbije da preduzme sve neophodne mere da se izbegne nasilje, da se izbegne tenzija, da isto tako deeskalira situaciju“, izjavio je ambasador Gero u intervjuu za emisiju „Slobodno srpski“, koja će biti emitovana u nedelju 4.06.2023 godine.

U ovoj situaciji izabrani gradonačelnici na severu Kosova ne mogu da deluju, kako kaže, kao da su normalno izabrani, tako da treba da se preduzme nekoliko koraka da bi se izbegle nepotrebne mere.

„Ne mislimo da gradonačelnici treba da uđu na silu u te zgrade, i ako ne mogu da uđu na silu onda oni treba da nastave sa radom u drugim prostorijama da bi se izbegla nepotrebna “tačka ključanja”, nepotreban izvor tenzija. Mi smo to jasno rekli i mislim da Vlada Kosova veoma dobro zna šta mi očekujemo od njih“, kaže Gero.

Francusko – nemački plan ostaje

Poslednji incidenti na severu Kosova nisu ugrozili primenu dogovora o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda potvrđenog u Ohridu, koji je zasnovan na francusko-nemačkom planu.

„Taj plan je apsolutno još uvek validan. To je put koji treba da se sledi, tako da bih sa ovog mesta pozvao sve strane, Kosovo, Srbiju, da nastave razgovore, da nastave sa radom na stvarima koje treba da se ispoštuju. Kada je reč o Vladi Kosova, postoji jasna posvećenost za formiranje Asocijacije većinskih srpskih opština, tako da mi očekujemo od njih da konkretno rade na tome“, izjavio je francuski ambasador u Prištini i naglasio da će biti posledica ako se dogovor iz Ohrida ne srpovede.

Gero je potvrdio opredeljenje Francuske za evropsku budućnost Kosova i očekivanje da će Priština pokazati inicijativu u osnivanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom.

„Mi ne želimo da Kosovo bude nefunkcionalna država, naravno da ne, zato što vidimo budućnost Kosova unutar Evropske unije, pa, prema tome, želimo jedno funkcionalno Kosovo. Sada, najbolji način za Vladu Kosova da bi izbegla nešto što bi bilo nefunkcionalno, je da napravi predlog“, rekao je ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero gostujući u emisiji „Slobodno srpski“,u produkciji Medija centra Čaglavica, koja se emituje na mreži televizija na srspkom jeziku na Kosovu.


Komentari posetilaca