GDE SU ULOŽENI MILIONI EVRA NA SEVERU KOSOVA?
15/05/2019 13:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 746 |
|


Čaglavica, 15.05.2019. - Sever Kosova trebalo bi  da bude najrazvijeniji region na Kosovu s obzirom na priliv novca koji tamo odlazi rekao je zamenik ministra finansija Fatmir Gaši na debati u Medija centru  u Čaglavici na temu ,,Gde su uloženi milioni evra na severu Kosova?’’. Samo u periodu od 2013. do 2016. godine je mimo opštinskih budžeta u ovaj deo Kosova uloženo  32 miliona evra iz raznih fondova.

 

Četiri opštine na Severu Kosova - Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić jedine su opštine na Kosovu koje imaju poseban fond za razvoj. Taj fond je rezultat dogovora Beograda i Prištine u Briselu, a sredstva se prikupljaju od poreza i carinskih taksi na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova. Po rečima zamenika ministra finansija, Fatmira Gašija, samo u periodu od 2015. do 2018. godine ovim opštinama je dodeljeno skoro 11 miliona evra iz Fonda za razvoj severa Kosova.

,,Imaju pomoć iz Srbije, imaju pomoć Evropske unije, imaju i Razvojni fond imaju budžet Kosova sa budžetom opština pa tamo treba da cveta, tamo treba da bude najbolje i da bude najrazveniji region  na Kosovu,  zbog toga što ima to kažem na osnovu onoga što vidim što čitam’’, rekao je Fatmir Gaši.

Gaši kaže da opštine same odlučuju gde će uložiti sredstva, ali smatra da često postoje i nerealni zahtevi.

„Bio je jedan projekat iz Severne Mitrovice za jedan bazen, pokriveni bazen i projekat bazena je bio dva miliona evra. Tada sam ja reagovao i reko sam nisu ti građani valjda došli do bazena, ako su rešili sve probleme koje imaju i došli do bazena, ok - neka se gradi bazen i posle je skinut i dati su drugi projekti’’, rekao je Gaši.

Gaši je kazao da postoje i projekti koji nisu ni započeti.

,,Na primer ima jedan projekat Regionalni kulturni institut u Mitrovicu kojem je podeljeno 2016. 399 900 evra i do danas ni cent nisu koristili. Sada je stvar implementacije tih projekata, to je stvar opštinskih organa na koji način će ih implementirati ili mogu da traže i da promene“, rekao je Fatmir Gaši

Odbornica u Skupštini Opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović, tvrdi da je, kako je kazala, proces  trošenja ogromnih finansijskih sredstava u ovoj opštini potpuno netransparentan.

,,  Da li verujete da ja kao odbornik prvi put sada čujem od vas da smo mi predložili neki bazen, to sad prvi put čujem od Vas, u skupštini sedim, pa onda ste mi rekli, morala sam da zapišem, da pitam na narednoj sednici skupštine, možda dobijem odgovor “Regularni kulturni institut” nije implementiran, a projekat predstavljen. To nije prošlo na skupštinu, to evo ja sada prvi put čujem, tvrdim vam odgovorno. Drugo, gospođa Hodžić kaže da uvek pozove građane da građani iznesu predlog i tako dalje, ja kao odbornik nikad nisam bila pozvana na tu implementaciju. Koji su ti građani, verujte da ne znam”, rekla je Ksenija Božović. 

 

Ministraka administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, Adrijana Hodžić, koja je do nedavno bila funkcionerka opštine Severna Mitrovica odbacila je tvrdnje o netransparentnosti trošenja novca u ovoj opštini. Ona je predstavljajući izveštaj o tome šta je sve urađeno proteklih godina u Severnoj Mitrovici, rekla da je većina planiranih projekata realizovano  i da za svaki utrošeni evro postoji izveštaj.

„Mogu vam sa puno odgovornosti reći da svaki projekat, svaka inicijativa koja je rađena iz opštinskog budžeta, opštine Severna Mitrovica, nosi kao podnosioce građane opštine Severna Mitrovica kojima je prikačena peticija sa potpisima građana za taj projekat. To je nešto što ja mogu da vam argumentujem, postoji kompletan dosije, tako da vam mogu odgovorno tvrditi da sve što smo radili jeste bilo uvažavanje volje građana“, rekla je Adrijana Hodžić. 

 

Na severu Kosova je u periodu od 2013. do 2016. godine uloženo 32 miliona evra iz Fondova Evropske unije i Vlade Kosova  za realizaciju 249 razvojnih projekata od kojih  prema istraživanju Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj nisu završeni u predviđenom roku.  U ovom institutu smatraju da ekonomski razvoj ovih opština ipak nije bio u prvom planu.

„Finansijska podrška je pre svega imala za cilj da pruži podršku izabranim predstavnicima lokalnih samoupravama u Leposaviću, Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu u procesu integracije u kosovski pravni sistem, dok su neki drugi aspekti kao što su ekonomski, društveni i institucionalni bili u drugom planu. Selekcija podržanih projekata je upitna za sve posmatrane fondove, naročito u smislu podsticaja ekonomskog razvoja na severu Kosova jer je naš cilj da vidimo koliko je to uticalo na ekonomski razvoj i finansijska pomoć nije doprinela širem društvenom dijalogu o pitanjima od značaja za zajednicu“, rekla je Sanja Sovrlić.

Pozivu da učestvuju na debati nisu se odazvali  predstavnici Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Goran Rakić, predsednik Srpske liste - partije koja je na vlasti u sve četiri opštine na severu Kosova. Debatu na temu ,,Gde su uloženi milioni evra na severu Kosova?’’ organizovao je Medija centar uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo. 

 


Komentari posetilaca