Gervala: Sticanje novih priznanja u zastoju
22/02/2022 15:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 245 |
|

RTK, RTK2, 22.02.2022. - Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala rekla je da su nova priznanja Kosova u zastoju ne samo u poslednjih godinu dana, već nekoliko godina.

Prema njenim rečima, stalno se radi na postizanju novih priznanja, ali napredak koji je postignut nije otkrila.

„Tačno je da je pitanje novih priznanja zapelo, ali ne samo prošle godine, već postoji kontinuirana stagnacija prethodnih godina. MSP i Vlada uopšte, uključujući i instituciju predsednika, stalno rade na novim priznanjima. Ne mogu da kažem kakav napredak imamo u ovim situacijama jer su to osetljive teme koje rizikuju da odvedu u pogrešnom pravcu kada o njima javno govorimo. Kada su rezultati vidljivi, možemo sa velikim zadovoljstvom da komuniciramo", rekla je ona na današnjoj plenarnoj sednici.

Dodala je da je izrađena strategija za prijavu u međunarodnim organizacijama i kako je kazala, kada budu dostavljeni potrebni glasovi, oni će predati dokumentaciju za prijavu.

„Obaveza koju je srpska strana preuzela u Vašingtonu nikada nije ispoštovana tokom godine kada je obećana. To ne čudi ako pogledate iskustvo koje imamo sa Srbijom, koja često obećava, a ne pridržava se dogovora. Vlada ima jasnu strategiju kojim organizacijama planiramo da se obratimo kratkoročno i dugoročno. Tražimo razumevanje da ovu strategiju ne objavljujemo u javnosti jer je osetljiva i moramo biti korak ispred na ovom putu“, kazala je ona.

Gervala je govorila i o odnosima sa Izraelom rekavši da će uskoro boraviti u zvaničnoj poseti tamo radi produbljivanja bilateralnih odnosa.

„U okviru obeležavanja 1. godišnjice odnosa sa Izraelom, imala sam telefonski razgovor sa ministrom spoljnih poslova Izraela. Obe strane su opredeljene da će kroz moju posetu, koja će biti uskoro, doći do produbljivanja naših odnosa sa Izraelom“, navela je ona.

 

 

 


Komentari posetilaca