GLASAJ I OSMATRAJ
23/10/2013 13:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1205 |
|


PRIŠTINA, 22.oktobar - Javna kampanja “Glasaj i osmatraj“ koju organizuju Kosovska fondacija za  otvoreno društvo i organizacija Demokratija na delu, predstavljena je danas u Prištini. Korisnici mobilnih mreža Ipko, Z mobile i Valja imaju mogućnost da 3. Novembra, na dan glasanja, prijave nepravilnosti koje uoče na biračkom mestu u svojoj opštini. Najčešće zloupotrebe i neregularnosti tokom izbora na Kosovu su: porodično nasilje, glasanje u ime pokojonika ili nekog drugog, neproveranje identifikacionih mesta, prisustvo neovlašćenih lica na glasačkim mestima i kupoprodaja glasova, upozoravaju organizatori akcije  „Glasaj i osmatraj“ koja ima za cilj da pomogne u sprovođenju izbornog procesa na demokratski i pravičan način.
 Krenuili smo od toga da na Kosovu ima više od dva miliona mobilnih telfona i da će ih ljudi poneti i na glasanje 3.novembra. Uz podršku kosovskih mobilnih operatera obezbedili smo građanima mogućnost da pored toga što su glasači, budu i posmatrači,s lanjem besplatne i anonimne SMS poruke na broj telefona 500 88“, rekao je na konferenciji za novinare izvršni direktor KFOS-a Ljuan Šlaku.
Ismet Krieziu iz Demokratije na delu, podsetio je da je kosovskim krivičnim zakonom izazivanje neregularnosti na biračkom mestu sankcionisano kao krivično delo. Očekuje da će prijave koje budu  stizale od samih građana, ali i od oko 16.000 posmatrača, na broj telefona 500 88, biti procesuirane od strane nadležnih državnih organa.
Na konferenciji za novinare promovisan je i TV spot na albanskom i srpskom jeziku kojim se pozivaju građani da prijave svaku neregularnost koju uoče u vezi sa održavanjem lokalnih izbora na Kosovu 3.novembra. 
 

Komentari posetilaca