Glasanje u Srbiji. Protesti na centralnom i severnom Kosovu u petak
23/03/2022 08:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 291 |
|

RTV KIM, RTS, 23.03.2022. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte po završetku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i razgovora sa Srbima sa Kosova. Oni su prethodno najavili da će zbog situacije koja je nastala oko održavanja srpskih izbora napustiti sve institucije, uključujući i policiju. Dalibor Jevtić je najavio proteste u srpskim sredinama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja medijima rekao da su predstavnicima Srba sa KiM gotovo jednoglasno tražili da istupe iz svih prištinskih institucija, ali i da 435 policajaca na severu napusti regionalnu policiju.

Dodao je i da je o odluci Prištine obavestio ambasadore zemalja Kvinte od kojih, kako kaže, očekuje oštru osudu.

Najavio je da će za izbore 3. aprila biti pripremljena posebna biračka mesta u susednim opštinama u centralnoj Srbiji, na kojima će moći da glasaju građani sa KiM.

Takođe, dodaje, u narednim danima biće još sastanaka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Novinarima se nakon sednice za nacionalnu bezbednost obratio predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić koji je kazao da je predlog Srba sa Kosova bio da izađu iz kosovskih institucija. Kazao je da se nedozvoljavanje glasanja na srpskim izborima ugrožavanje ljudskih prava Srbima na Kosovu.

“Neko očigledno ima nameru da nas stavi u što teži položaj ali i da izazove reakciju, kako nas, tako i našu državu da stavi u još teži položaj u svetu”.

Jevtić je kazao da se nisu usaglasili sa predsednikom Republike Srbije ali da su se složili da jedino njemu i državi Srbiji veruju i da u tom kontekstu donesu zajedničku odluku koja nikoga u centralnoj Srbiji ne bi stavila u loš položaj.

“Borićemo se demokratski i u petak ćemo imati mirne proteste na centralnom i severnom Kosovu sa porukom da ne želimo da nam niko uskraćuje osnovna ljudska prava i da ne želimo da budemo građani drugog reda”, kazao je Jevtić.

On je rekao da je položaj srpskog naroda neizdrživ.

 

 


Komentari posetilaca