Godina prođe, licenca nikad
27/12/2021 11:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 285 |
|

RTV KIM, Autor Dragiša Mijačić, 27.12.2021. - Iako je do kraja godine ostalo još samo par dana, nema rešenja za problem regulacije snabdevanja i naplate električne energije korisnicima u opštinama na severu Kosova.  Ova svojevrsna telenovela sa elementima trilera i akcione drame, puna melanholičnih, zabavnih i bizarnih preokreta još uvek je bliža početku nego kraju raspleta. A godina prođe, piše u autorskom tekstu Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).

Sve je počelo onom starom izrekom: pazi šta želiš, možda će ti se i ostvari. Vlada Kosova je preko KOSTT-a želela da postane članica Evropske mreže operatora prenosnih sistema ENTSO-E, što se i desilo u decembru prošle godine. Članstvo KOSTT-a u ENTSO-E je deo sporazuma o energetici postignutog između Srbije i Kosova u Briselu. Ovo ne bi bilo sporno da su se ispunile ostale odredbe pomenutog sporazuma, koje podrazumevaju registraciju i licenciranje dve kompanije Srbije, prvu za trgovinu električnom energijom na Kosovu a drugu za snabdevanje i distribuciju električne energije. Ove kompanije bi bile u vlasništvu Elektroprivrede Srbije i funkcionisale bi uglavnom u opštinama na severu Kosova. Prva kompanija nikad nije registrovana niti ima naznaka da će se to desiti, dok je druga, „Elektrosever d.o.o.“ registrovana ali nikad nije dobila potrebnu licencu za rad.

Članstvom KOSTT-a u ENTSO-E u decembru prošle godine Kosovo je dobilo mogućnost kontrole prenosa električne energije, čime je onemogućeno snabdevanje električnom energijom korisnika sa severa Kosova dalekovodom iz Srbije. Sa druge strane, niti KOSTT niti Vlada Kosova nisu izašli sa planom kako će rešiti problem snabdevanja i naplate električne energije korisnicima na severu Kosova. Jedino su odlučni u tome da ne izdaju licencu kompaniji „Elektrosever“, iako su u obavezi da to učine prema sporazumu potpisanom u Briselu.

Početkom maja ove godine Skupština Kosova je donela odluku da KOSTT pokrije troškove utrošene električne energije u narednih šest meseci. Za period od decembra prošle godine do maja ove niko nije ni pitao, niti je ko objasnio. Potpuno očekivano, od maja do novembra se niko nije bavio ovim problemom pa je novom odlukom Vlada Kosova naložila KOSTT-u da nastavi snabdevanje do kraja godine. U nekom trenutku KOSTT se oglasio da neće više da pokriva troškove električne energije korisnicima na severu Kosova, ali nije došlo do prekida u elektrosnabdevanju.

U međuvremenu se situacija znatno zakomplikovala, prvo sa nezapamćenim globalnim rastom cene električne energije koji se desio u oktobru, a zatim sa problemima sa kvarovima na dva bloka u termoelektrani Kosovo B i na „ispadanju iz sistema“ dva bloka termoelektrane Kosovo A koji su se desili u decembru. Ovi problemi su rezultirali višesatnim restrikcijama električne energije koje su pogodile celo Kosovo, uključujući i korisnike na severu. Neophodno je kupiti struju po astronomskim cenama, Albanija ne može pomoći jer nema ni za sebe a članstvo u ENSTO-E dolazi na naplatu kroz probleme u transmisiji električne energije preko dalekovoda u Srbiji.

Problemi na snabdevanjem i naplatom električne energije na severu Kosova ne mogu se rešiti bez licenciranja kompanije Elektrosever d.o.o. koja jedina ima znanje i tehničke kapacitete da sprovede neophodne aktivnosti. Trenutna energetska kriza je odlična prilika da se započne sa procesom identifikacije korisnika i njihove potrošnje, kao i identifikacije energetskih gubitaka. Ovim će se doprineti efikasnosti elektro-sistema ne samo na severu, već i u ostalim delovima Kosova. Svako dalje odlaganje izdavanja licence je štetno ne samo za budžet, već i za građane Kosova koji će pokriti troškove snabdevanja električne energije kroz plaćanje uvećanih računa za struju.

Po svoj prilici rešenje za regulaciju snabdevanja električnom energijom korisnika na severu Kosova će sačekati tople prolećne dane. Referendumska podrška koju je Kurti dobio na izborima obrnuto je srazmerna njegovim kognitivnim sposobnostima da rešava probleme u realnom vremenu. Uskoro će Kurti izaći sa još jednim objašnjenjem da je za rešavanje problema sa strujom na severu kriva Srbija, prethodna vlada, verovatno i Nikola Tesla lično. Možda mu neko i poveruje, ako bude imao struje da čuje njegove reči. Rešenja nema ni u daljoj perspektivi, jedino je izvesno da će restrikcije potrajati do kraja zimske sezone. Pitanje je da li će Kurtijeva vlada izdržati do tad... Tik-tak, tik-tak.

 

Tekst je napisan u okviru inicijative OPEN koju finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), a doprinos je InTER-a. Stavovi izraženi u njemu pripadaju isključivo autoru i ne predstavljaju nužno stavove KFOS-a.

 


Komentari posetilaca