Gordana Đorić: „Trnovit put do svojih prava“
07/03/2022 10:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 506 |
|


Medija centar Čaglavica, 07.03.2022. - U 402. emisiji Slobodno srpski gostovala je predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić. U intervjuu Budimiru Ničiću, ona je rekla da “ljudi kojima je uzurpirana imovina na Kosovu prolaze težak put do ostvarivanja prava na svoju imovinu”. Smatra da su za to najodgovornije kosovske institucije i međunarodne organizacije.

 

“Meni su na prvom mestu krivci međunarodne organizacije koje su tu da nadgledaju sprovođenje zakona, jer da se zakon poštuje i da se poštuje vladavina prava mi ne bismo imali probleme nego bi sistem funkcionisao kako treba i onda bi znali kome da se javimo i to bi normalno funkcionisalo na pravi način, ali to ne funkcioniše i posle dvadeset i više godina. Korupcija je na vrlo visokom nivou, a to znate i sami da ne možete korupciju ovako da dokažete, ali možete kroz te predmete – zašto se neki predmeti brže završavaju, a zašto se neki odugovlače?”

 

Ona ističe da veliku odgovornost snose i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

“Sigurno da i oni snose jedan veliki deo krivice što se ovo nije rešavalo na pravi način, sve ono što predstavlja problem svih sugrađana koji žive ovde, naročito srpske zajednice i nevećinskih zajednica”.

 

Đorićeva koja je ispred udruženja “Avenija” proteklih meseci pomagala Mariji Novaković da “oslobodi” svoj uzurpirani stan u Prištini, navela je da Marija hoće da se vrati u svoj rodni grad, ali da je sada na potezu Ministarstvo za zajednice I povratak, koje bi prema njenim rečima trebalo da opremi taj stan. 

“Ministar Rakić je nama rekao da će oni kompletno da opreme Mariji Novaković stan i da će se postarati da njen povratak bude održiv”.

 

Govoreći o nezaposlenosti Srba na Kosovu Đorićeva je navela da postoji mogućnost zapošljavanja, ne samo u “državnim institucijama, prosveti i zdravstvu”, već u mnogim drugim oblastima. Ona je podsetila da je na to ukazala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada je 2018. godine razgovarao sa građanima u Lapljem Selu.

“Ja sam tada jasno predložila i projekti stoje u Kancelariji za Kosovo i Metohiju,  kako mogu da se reše mnoge stvari, da se otvore nova radna mesta, a ne da svi budu zaposleni u državnim institucijama, bolnicama, školstvu nego da sistemski pomognemo one ljude koji imaju nekretnine, zemljište, da zajednički sa firmama koje se nude ovde pokrenu nešto. Međutim mora država da odvoji subvencije  za te firme koje će ovde pokrenuti fabrike zajedno sa nama koji imamo zemljište, prostor, da pokrenemo proizvodnju i da tako otvaramo nova radna mesta, to sam tada predložila predsedniku. Da ne govorimo o predstavništvima firmi iz uže Srbije, Vojvodine koje mogu da otvore predstavništva u srpskim sredinama. Postoje ovde jako sposobni ljudi, privrednici koji mogu da potpuno jednako rade  i ispune sve kriterijume kao što ispunjavaju albanske firme, ali jednostavno nema razumevanja, nema sluha i ponekad imam osećaj kao da svi zajedno jedva čekaju – ajde nećemo imati glavobolju, nek se isele što pre,  jer vidite i sami da se stalno prodaje imovina, da je sve manje đaka po školama a političari baš ih briga, da li ovi lokalni naši ili ovi iz Beograda što odlaze toliki ljudi”, rekla je Gordana Đorić u emisiji Slobodno srpski.

 

 


Komentari posetilaca