Gračanica: Humanitarna akcija gimnazijalaca – Svi zajedno na matursku ekskurziju
14/04/2022 15:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 706 |
|

Medija centar Čaglavica, 14.04.2022. - Učenici prištinske gimnazije i ove godine organizovali su „Doručak sa gimnazijalcima“ tradicionalnu humanitarnu akciju,  čiji je cilj da prodajom hrane i slatkiša, koju su sami pripremili, obezbede novac za matursku ekskurziju za svoje drugare. Akciju su podržali i predstavnici opštine Gračanica, koji su nakon doručka sa učenicima zaigrali kolo.  

Mnoštvo šarenih slatkiša, sendviča, slatkih i slanih kiflica, projica, mafina i bakinih kolača izloženo je na desetak štandova u centru Gračanice, a sve što je bilo izloženo rezultat je nesebičnog truda učenika od prvog do četvrtog razreda prištinske gimnazije. Pripremljeni proizvodi nisu imali cenu, pa je svako mogao da ostavi onoliko novca koliko želi.

„Ovo smo organizovali da bismo pomogli našim drugovima maturantima koji nažalost imaju finansijske probleme i nisu u mogućnosti da plate ekskurziju“, rekao je Nikola Petković, učenik treće godine prištinske gimanzije.  

„Došli smo kako bismo pomogli našim drugarima iz četvrte godine i da prikupimo novac za njihovu ekskurziju. Pravili smo svašta, imamo i slatkiše i slaniše, posnu i mrsnu hranu“, rekla je Anastasija Jevtić, učenica prve godine Gimanzije.  

Gimnazijalce su podržali i njihovi profesori, direktor škole, kao i brojni meštani.

„Ovakva manifestacije su jako poučne pr svega a i korisne. Poučne u smislu da se više socijalizujemo da jedni drugima pomažemo, da u ovim teškim vrmenima lakše prebrodimo krizu i celu situaciju koja je nastala. Gimnazija je poznata po tome da ima jako puno sprovedenih humanitarnih akcija za razno razne slučajeve, od sopstvenih rešavanja pitanja svojih drugova i drugarica do prikupljanja garderobe i drugih sredstava ne samo novčanih. Jako je značajno i bitno da deca razvijaju taj duh zajedništva i osećaj pripadnosti nekome i to je u stvari velika pouka ali mislim da bi trebala da bude pouka i samom građanstvu u Gračanici jer smo se otuđili jedni od drugih s obzirom da smo imali pandemiju koja je trajala dve godne, gde smo se asocijalizovali i sada moramo da krenemo u socijalizaciju svega“, rekla je profesorka latinskog jezika Zorica Velić.

 „Mislim da je sedmoro dece ugroženo, neki delimično neki u potpunosti i cilj je bio budući da nam je ova manifestacija u planu i programu škole redovna manifestacija, da na ovaj način sakupimo novac i da ih ako Bog da ispratimo na ekskurziju. Ovo je inače tradicionalna manifestacija, kada kažem da je ušla u naš godišnji plan i program to znači da se taj godišnji plan i program svake godine samo proširuje“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić.

Kupovinom domaćih proizvoda gimnazijalaca akciju su podržali i predstavnici Opštine Gračanica.  

„Danas smo se okupili da podržimo tradicionalnu humanitarnu akciju naših gimazijalaca i moram da kažem da je ova akcija za svaku pohvali. Oni žele da pomognu svojim drugovima naravno za svaku je pohvalu jer humanitarni rad, volonterstvo i zajedništvo se stiče od malih nogu“, rekla je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.  

Pozivu gimnazijalaca odazavalo se prištinsko Narodno pozorište sa sedištem u Gračanici. Glumci će  u ponedeljak, 18. aprila u 20 časova u Domu kulture „Gračanica“ izvesti predstavu „SumLJivo lice“, a sav prihod od prodatih ulaznica bude ustupljen učenicima čije porodice nisu u mogućnosti da finansiraju njihov odlazak na matursku ekskurziju.

Maturanti Gimnazije bi na ekskurziju u Republiku Srpsku trebalo da krenu 30 aprila.

 

 


Komentari posetilaca