Gračanica: Mirna šetnja za zdravo životno okruženje
31/05/2022 19:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 320 |
|


Medija centar Čaglavica, 31.05.2022. - U Gračanici je uoči Međunarodnog dana zaštite životne sredine, koji se širom sveta obeleževa 5. juna održana mirna šetnja od centra Gračanice do dvorišta Doma kulture sa ciljem podizanja svesti o značaju zdravog životnog okruženja. “Nećemo smeće-hoćemo cveće”, “Nećemo buku”, “Hoćemo čist vazduh”, “Mladi odlaze, jer ne mogu da dišu”, samo su neki od transparenata koje su učesnici šetnje nosili. 

“Današnja akcija ima za cilj, pre svega, podizanje svesti, ne samo ovih mladih ljudi koji već imaju neku svest, nego uopšte cele zajednice da nam je potrebno, osim čistog vazduha, čiste reke i smanjenje buke. Potrebna nam je okolina u kojoj naša deca mogu da se šetaju bez straha da će ne daj Bože neki auto da naiđe brže ili kamion”, rekao je Marko Trajković iz Alternativnog kulturnog centra Gračanica.

Jedan od organizatora, Marko Trajković iz Alternativnog kulturnog centra Gračanica, dodao je da na teritoriji Opštine Gračanica postoji veliki broj problema kada je životna sredina u pitanju. 

“Duži period je broj jedan tema reka koja protiče kroz Laplje Selo i to je jedan od najvećih. Svakako ova velika deponija, da tako kažem, Trepčina, ona predstavlja značajno veliki problem jer je puna teških metala i svi ti teški metali se slivaju u reku tako da u njoj nema života, nema riba, žaba. To su možda dva najveća problema. Takođe bih pomenuo buku kao jedan od ekoloških problema. Ovi kamioni koji prolaze kroz Gračanicu stvaraju buku, stvaraju jedan nepodnošljiv ambijent, pa bih i to naveo kao jedan od većih ekoloških problema”, rekao je Trajković.

Akciju koja ima za cilj da ukaže na dugogodišnji problem zagađenosti na teritoriji Opštine Gračanica podržao je i Omladinski savet Gračanica. 

“Mi ćemo se priključiti sada kao volonteri, da pružimo i našu moralnu podršku. A pored toga, eto ja sam igrom slučaja završio Fakultet za zaštitu životne sredine tako da se nadamo da će i naša Organizacija doprineti sutra Opštini ili bilo kom telu koje bude htelo da ozbiljno reši ovaj problem, da se uključimo i savetodavno i sa ljudstvom i volonterima. Samo da napomenem da je ovo jedna, početna akcija u buđenju te ekološke svesti kod naših sugrađana”, rekao je predsednik Omladinskog saveta Gračanica Dušan Borisavljević.

Kao primer kako treba održavati prirodu omladinci su u dvorištu Doma kulture zasadili platane lipe i cveće. 

 

 


Komentari posetilaca