Gračanica: Nezadovoljni ne traže obaranje konkursa već reviziju liste dobitnika
06/10/2023 14:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 101 |
|

Kim, 06.10.2023. - Kandidati koji su aplicirali za dodelu stanova u Gračanici i Lapljem Selu na konkursu koji je raspisala ovdašnja opština, a čiji su zahtevi odbijeni od strane komisije ponovo su protestovali ispred zgrade ove lokalne samouprave.

Treći dan zaredom ukazuju na, kako navode, nepravilnosti koje su uočili prilikom izbora kandidata. Ističu da su stanovi bili namenjeni za socijalno ugržene porodice a da su isti dodeljeni lekarima i „ljudima bliskim vlastima“.

„Kako to da doktori koji imaju tolika primanja imaju prava, ja sam nezaposlena i nemamo to pravo, neka nam predsednica komisije objasni, obrati nam se i kaže na osnovu čega i po kojim kriterijumima su dodeljeni. Trebali su odmah da kažu da su doktori prioritet“, navela je Ivana Arsić koja, kako tvrdi dobija uvrede na društvenim mrežama upravo od predsednice komisije za dodelu stanova.

„To su sve veze, da ne kažem narodski rečeno lopovluk“, kaže Mirsad Eminović.

Mirsad ukazuje i na činjenicu da je samo jedna romska porodica „prošla na konkursu“ od 89 stanova i da iz opštine nema obrazloženja zbog čega je to tako.

„Tražimo da se uradi revizija svih dodeljenih stanova. Podstanar sam već šest godina. Kirije su visoke i ko radi privatno, zna. Znam bar 10 porodica koje ne bi trebali da se nađu na tom spisku. Pojedini su se razvodili na 15 ili 20 dana kako bi dobili stanove, ima takvih slučajeva. Mi ne idemo nikada, hoćemo da idemo za Beograd, tražimo svoja prava“, kazao je Mirsad.

„Živim u štali u Lapljem Selu sa šestoro dece, samohrana sam majka. Predajem deveti put za stan, niko ne želi da mi pomogne. Ni sada nisam na spisku, komisija je bila da me poseti, nisu hteli da uđu unutra i vide kakvo je stanje u štali, već 20 godina živimo tu. Školujem četvoro dece, nemam uslova za pranje, borim se 20 godina i niko neće da mi pomogne. Nemam na svoje ime ni plac, niti kuću. Ne mogu više ovako da živim“, rekla je Eljfija Emini.
Među ogorčenima su i raseljena lica koja godinama žive kao podstanari.

„Na koja god vrata sam otišla meni su rekli –„gospođo, prati konkurs“. To je priča za budale. Jednom sam aplicirala jer smo čuli da mi nemamo pravo. Svi ljudi koji su na socijalnoj karti, koji su socijalno ugroženi su govorili treba velike pare da date da bi vi dobili, a vi to nemate. To su mi rekli svi koji su aplicirali“, kaže Biljana Milkić, raselja iz Slovinje.

Najvljuju da će sa protestima nastaviti i da će se žaliti nadležnim organima.

„Žalićemo se nadležnom ministarstvu. Mi ne tražimo da se spiskovi ponište, već da se uradi njihova revizija, da se vidi po kojim kriterijumima su se stanovi dodeljivani i da li su dodeljivani na osnovu kadrova. Stanovi su trebali da budu namenjeni socijalno ugroženim licima. Protestovaćemo dok nam zahtevi ne budu ispunjeni, uložićemo žalbe i tražićemo reviziju spiskova, dok se to ne ostvari, nećemo ići odavde“, kazao je Milan Živić.

„Treba da se da na ravne časti, a ne da se da onima – „imaš više, imaš čoveka, evo izvolte tebi. Mladi treba da opstanu ovde, moja žena sutra treba da radi tu, imam dete od osam meseci, mi bi trebali da opstanemo tu“, kaže Bojan Živić.

Nezadovoljni građani poručuju da od pretesta neće odustati, a pravdu će, kako kažu, možda potražiti i u Beogradu.

 

 


Komentari posetilaca