Gračanica: Održan skup podrške srpskom narodu na severu Kosova
02/06/2023 14:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 621 |
|

Medija centar Čaglavica, 02.06.2023. - Ispred zgrade opštine Gračanica, koja funkcioniše u kosovskom sistemu, okupilo se oko hiljadu građana, među kojima su bili i zaposleni, kako u srpskim tako i u kosovskim institucijama. Radnici domova zdravlja i bolnice na skup su došli u belim mantilima.

Istaknuti su bili i transparenti „Braćo, i nas bole vaše rane“, „Gračanica je uz braću i sestre sa severa“, „Srce Gračanice kuca za Srbe sa severa“, „Sloboda za Radoša i Dušana“, „Predsedniče Vučiću, čuvaj našu Gračanicu“.

Skup je počeo intoniranjem himne Bože pravde, nakon čega se okupljenima obratila direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić. Ona je poručila da okupljeni „sa ovog mitina za mir najsnažnije upućuju podršku svojim sunarodnicima na severu Kosova“

„Upućujemo podršku našim kolegama koji su izbačeni sa svojih radnih mesta. Ljudima koji traže samo jedno, da se poštuju njihova ljudska prava i demokratski principi koji su toliko uzimani u usta da su prosto izlizani i izgubili smisao upotrebljavajući se kao beznačajne floskule. Duboko me je povredila izjava majke iz Graboca koja je na kolenima molila za sina i njihovo  obećanje, licemerno, da će sve biti u redu. Duboko me je rastužila njena suza i bol kada je sina dočekala izudaranog posle mnogo sati agonije. Usta ostaju nemi da izraze epmatiju sa tom majkom i drugim majkama koje strahuju za svoju decu“.

Na skupu je govorio i načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović.

„Neadekvatne reakcije, osude međunarodne zajednice na više od trista pedeset incidenata koji su se dogodili u proteklih godinu dana, bili su prepoznati kao signali od strane neosvećenih albanskih lidera, kao signali da Srbe treba konstantno maltretirati, izrađivati incidente pa i pucati na njih bez bilo kakvih posledica. Paradokasalna stvar je da i Srbi i Albanci teže ka EU, a da predstavnici EU imaju dvostruke aršine, ponekad mi Srbi pomislimo za predstavnike u Prištini da postoji posebno poglavlje ka Evropskim integracijama a to je koliko god budeš bio protiv Srba, koliko god ih budeš maltretirao, izazivao incidente, bićeš nagrađen od strane EU. Poslednji primer je davanje vizne liberalizacije Prištini i ako nisu sproveli ni jednu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma, to jest ZSO“, rekao je on.  

Popović je dodao da od „ulaska KFOR-a od 1999. godine ni jedan jedini napad ili bilo kakva provokacija nije bila iscenirana od strane Srba na Kosovu ka komšijama Albancima“.

„To je dovoljan pokazatelj koliko su Srbi željni svoje budućnosti na Kosovu i Metohiji i suživota sa komšijama Albancima. Nažalost, to nije bio slučaj sa Albancima koji su od ’99.godine ispraznili sve veće gradove na Kosovu i Metohiji, počev od Prištine, Peći, Gnjilana, Prizrena od Srba, počinivši mnogo zločina u Starom Gracku, Goraždevcu, pogromom 17.og marta, zapaljenih manastira, kidnapovanih, ubijenih, i nažalost u tom nizu ubijen i moj brat Dimitrije. Morao sam da ga napomenem zato što je za tri dana njegova godišnjica, a to je nešto što obavezuje mene i celu našu Gračanicu da se borimo za istinu i pravdu. I posle svakog zločina mislili smo da je to nešto poslednje, da će to da stane i da će se na neki način Albanci osvestiti, da će se nesvesni politički lideli iz Prištine takođe osvestiti i da će prvenstvo dati životu“, naveo je Popović.

Naglasio je i da se eskalacija situacije na severu Kosova preliva na sve opštine sa srpskom većinom južnom od Ibra.

„To je u Gračanici rezultiralo paljenjem srpske zastave, uznemirivši tako Srbe i poslavši nam jasnu poruku – da nismo poželjni. Niko nije mogao da veruje da će posle 24 godine situacija biti mnogo gora nego što je bila pre. Stoga mi, odavde iz Gračanice sa centralnog Kosova, postavljamo pitanje međunarodnoj zajednici i svim relevantim političkim činiocima svuda u svetu, pa i u Prištini – imamo li mi Srbi prava na život na Kosovu i Metohiji?“, rekao je Srđan Popović.

Skup je trajao oko pola sata i protekao je mirno,  a obezbeđivala ga je kosovska policija. Primetno je bilo i prisustvo nekoliko džipova KFOR-a. Tokom trajanja skupa glavna ulica u Gračanici bila zatvorena za saobraćaj. 

 

 


Komentari posetilaca