Gračanica: Održan treći protest zbog hapšenja Dragiše Milenkovića
23/06/2023 14:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 414 |
|

Medija centar Čaglavica, 23.06.2023. - U Gračanici je danas održan treći protest zbog hapšenja Dragiše Milenkoviće iz Kišnice, kod Gračanice, koji se sumnjiči da je počinio ratni zločin na Kosovu 1999. godine. Oko hiljadu ljudi okupilo se ispred policijske stanice, nakon čega su krenuli u protestnu šetnju glavnom gračaničkom ulicom. Pored meštana protestu su prisustvovali i predstavnici opštine Gračanica, predstavnici privremenih organa opština Priština, Lipljan i Kosovo Polje, kao i obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Na današnjem skupu govorili su predsednik Omladinskog saveta Dušan Borisavljević i pesnik iz Gračanice Ratko Popović. Sa skupa je poručeno da Srbi žele mir i slobodu, kako za sebe tako i za svoje komšije. Takođe je upućen još jedan apel međunaorndoj zajednici da zaštiti Srbe.  

„Apelujem na međunarodnu zajednicu da nam makar ovde u ovom getu obezbedi iole normalan život, da nam barem malo slobode obezbedi kada to nisu uspeli u gradovima, gde danas gotovo da nema nijedan Srbin. Meni se samo nameće pitanje, kako jedan narod koji je kroz istoriju branio, koji se kroz istoriju borio za Evropu, za zapad, za demokratiju, slobodu danas u toj istoj Evropi, tvoj istog zapada nema niti slobodu, ni pravdu, pa makar oni bili u getu. I opet meni izostaje odgovor na to pitanje, ali i zašto Milenković, zašto naši prijatelji, braća, zašto su oni uhapšeni“, naveo je Borisavljević.

„Tražimo mir, slobodu za svoju decu, porodice i za naše komšije sa kojima smo nekada lepo živeli, išli u iste škole, fakultete. Sve je to nestalo“, rekao je Ratko Popović.

I na današnjem skupu ponovljen je jučerašnji apel meštanima da uprkos hapšenjima i pritiscima ne prodaju svoja imanja.

„Mi ćemo ovde ostati i opstati. Moramo da ostanemo zbog Ulpijane gde su otrkivene mnoge crkve, i crkvišta, koje su hrišćanske bogomolje, ne smemo da prodajemo svoju imovinu, ovde smo da trajemo, istrajavamo, imamo se čime ponositi, imamo kome da ispričamo svoju istoriju predaka“, poručio je Ratko Popović.

Portestu je prisustvovao i lider građanske inicijative “Srpski opstanak” Aleksandar Arsenijević, koji je, kako je rekao, došao da u ovim teškim vremenima pruži podršku sunarodnicima južno od Ibra.

“Mi smo znali da demokratija i pravda nisu nimalo naklonjeni Srbima, ali ovog momenta sa sigurnošću mogu reći da posle ovih hapšenja je i poslednji esker ukucan u kovčeg demokratije. Demokratskih rešenja kao što vidimo nema, odnosno postoje, i mi se demokratski borimo protiv toga ali ne vidimo s druge strane nikakvu reakciju, ni dobronamerni signal koji može da se tumači kao mogućnost za opstanak ovde”, rekao je Arsenijević.

Tokom trajanja protesta magistralni put Priština-Gnjilane, koji prolazi kroz centar Gračanice bio je blokiran. Skup je obezbeđivala kosovska policija ,a protekao je mirno i bez incidenata. Na nekoliko mesta u Gračanici bili su prisutni i pripadnici Kfor-a.

 

 


Komentari posetilaca