Gračanica: Počelo obeležavanje Male Gospojine
21/09/2023 11:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 133 |
|

New press, 21.09.2023. - Liturgijom u manastiru Gračanica, litijama i rezanjem slavskog kolača ispred zgrade Opštine Gračanica, počelo je obeležavanje opštinske slave Mala Gospojina. U Domu kulture u 12:30 časova održaće se i Svečana akademija. 

Liturgijom u manastiru Gračanica, litijama gračaničkim ulicama sve do zgrade Opštine Gračanica i rezanjem slavskog kolača počelo je obeležavanje opštinske slave Mala Gospojina. Liturgiju je u manastiru Gračanica, u prisustvu vernika, služio sveštenik Đorđe Trajković uz sasluženje sveštenstva eparhije raško-prizrenske. 

“Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana nisu imali dece, molili su se Bogu da ih blagoslovi jednim detetom. Joakim je prinosio žrtve po tadašnjem starozavetnom običaju, pa čak i sveštenik kod koga je otišao nije baš blagonaklono gledao u njega, mislio je da je nešto zgrešio čim mu Bog nije blagoslovio decu, njemu i njegovoj ženi Ani. Moleći se Bogu da ih obraduje, u kasne godine dobili su ćerku Mariju”, govorio je u besedi Otac Đorđe.

Rezanje slavskog kolača obavljeno je ispred zgrade Opštine Gračanica, gde se prisutnima obratila gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić. 

„Kao što se uvek okupljamo na velike praznike i svetkovine, okupili smo se i danas. Mala Gospojina je veliki srpski praznik, a ujedno i slava Opštine Gračanica. Tim povodom sabrali smo se u velikom broju da proslavimo ovaj praznik. Iskoristila bih priliku da svim vernicima Srpske pravoslavne crkve čestitam ovaj veliki praznik, posebno mojim saradnicima u Opštini i da im poželim uspešan rad u narednom periodu. Sabrali smo se jutros na svetoj liturgiji da se pomolimo Gospodu Isusu Hristu i našoj Gospi da nas čuva i zaštiti od svakog zla, nevolja koje nas u teškim vremenima snalaze i da nam da snagu i volju da se molimo za ostanak i opstanak“, rekla je Ljiljana Šubarić. 

U 12:30 časova u Domu kulture Gračanica biće održana i Svečana akademija. Obeležavanju opštinske slave pored lokalnih zvaničnika i drugih predstavnika društveno političkog života na Kosovu, prisustvuju i brojni drugi gosti iz Beograda, Novog Sada, Subotice i Crne Gore.  

 


Komentari posetilaca