Gračanica: Pojačana inspekcijska sanitarna kontrola privrednih subjekata
08/04/2022 11:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 276 |
|

Naša Gračanica, Medija centar Čaglavica, 08.04.2022. - Odeljenje inspekcije Opštine Gračanica najavilo je pojačanu sanitarnu kontrolu svih privrednih subjekata na teritoriji lokalne samouprave, odnosno sprovođenje mera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

“Opštinska inspekcija upozorava privredne subjekte da su na osnovu važećih Zakona i propisa u obavezi da sprovedu obaveznu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u objektima u kojima se sprema hrana i služi piće, u objektima za proizvodnju i promet namirnica, u sredstvima javnog saobraćaja i drugim objektima”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se još i navodi da su sanitarni pregledi obavezni za određene kategorije zaposlenih lica koji mogu doprineti pojavi i širenju zaraze i ugroziti zdravlje većeg broja ljudi koji su korisnici njihovih proizvoda i usluga.

Ko podleže obavljanju zdravstvenih pregleda posedovanju sanitarnih knjižica?

1. Lica koji obavljaju poslove u proizvodnji, prometu, usluživanje hrane i drugim poslovima u kojima dolaze u neposredan kontakt sa hranom ili ambalažom koja je u neposrednom kontaktu s hranom.

2. Lica zaposlena na poslovima ishrane i nege dece u jaslenim grupama i održavanja higijene u predškolskim ustanovama, ustanovama za kolektivni smeštaj dece i omladine i ustanovama socijalne zaštite za smeštaj određenih kategorija lica.

3. Lica zaposlenih na poslovima nege i ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe.

4. Lica zaposlenih na poslovima proizvodnje i izrade lekova i medicinskih sredstava, odnosno koji na drugi način dolaze u neposredan kontakt sa lekovima i medicinskim sredstvima.

5. Lica zaposlena na poslovima pružanja higijenske nege i ulepšavanja lica i tela i na poslovima pružanja nemedicinskih estetskih intervencija, javna kupališta, „wellness“ centri, berberske, frizerske, maserske, pedikirske, manikirske, kozmetičke usluge, kao i usluge depilacije, tetovaže, pirsinga i sl. kao i na poslovima proizvodnje kozmetičkih sredstava.

6. Lica zaposlena na poslovima javnog snabdevanja stanovništva vodom za piće kao i lica koja dolaze u kontakt sa vodom i ambalažom u neposrednom kontaktu sa vodom, u proizvodnji flaširane vode.

7. Lica zaposlena na poslovima zdravstvenih pregleda, lečenja i drugim oblicima zdravstvene službe na odeljenjima.

8. Lica zaposlena na poslovima prometa i izdavanja lekova i medicinskih sredstava, odnosno koji na drugi način dolaze u neposredan kontakt sa lekovima i medicinskim sredstvima.

Svi zaposleni u objektima u kojima se sprema hrana moraju posedovati sanitarne knjižice.

Kako je istaknuto, u tom cilju opštinska inspekcija će narednih dana pojačati sanitarnu kontrolu i tražiti striktno poštovanje svih naredbi i mera.

 


Komentari posetilaca