Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
12/04/2022 14:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 281 |
|

RTV KIM, 12.04.2022. - April je mesec kada počinje vegetaciona sezona i sa njom svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji aprilski posao poljoprivrednika, a kako je kukuruz najviše zastupljena  kultura njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje kukuruz, dok u Opštini još uvek nije počeo konkurs za subvencije za poljoprivredu.

Na polju između Gračanice i Lapljeg Sela zatekli smo Slavišu Andrejevića koji seje kukuruz.  Andrejević obrađuje 12 hektara zemlje, ali kao i godinama unazad ne zna kakvi će prihodi biti od uloženog rada i novca.

“Ne znamo kakva će godina biti. Prošle godine je bio dobar rod, a niska cena. Mi smo to prodali odmah posle žetve, sada je cena kukuruza skočila. Seme smo nabavili u Uroševcu, 30 evra košta džak od šest kila. Zemljište smo pripremili pre 20 dana kada je bilo suvo vreme, posle toga sejemo, drljamo, valjamo i prskamo”, rekao je on.

Andrejević bi bio, kaže, zadovoljan kada bi kukuruz rodio kao prošle godine.

“Prošle godine sam imao 11 tona roda po hektaru. Već par godina sejemo kukuruz marke Pako. Zadovoljni smo ovom vrstom i za sada ne menjamo. 25 hiljada zrna ide u jedan džak, tako da oko 50 hiljada zrna ide na hektar. Sejemo u razmaku od 25 santimetara”, kazao je ovaj poljoprivrednik.

Za sada poljoprivrednici ulažu sami jer Opština Gračanica još nije raspisala konkurs za subvencije. Direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Dragiša Stojanović kaže da Opština ima u planu da odvoji deo sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede u ovoj lokalnoj samoupravi.

“Svake godine imamo preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja otvoren konkurs, gde naši poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu I da dobiju određena sredstva za poljoprivredu. Ove godine još uvek nismo dobili odgovor iz ministarstva, očekujemo svakog dana da će krenuti konkurs. Što se tiče subvencija, još uvek nema konkursa, ne znamo kada će biti, ali će svi poljoprivrednici biti blagovremeno obavešteni o datumu i potrebnoj dokumentaciji za konkurisanje za subvencije”, rekao je Stojanović za RTV Kim.

On dodaje da aktuelna dešavanja u svetu, kao i poskupljenje goriva utiču na poljoprivredu.

“Naši poljoprivredni proizvođaći smanjuju impute koje su koristili ranijih godina, kao što je veštačko đubrivo, ne bacaju ga na svojim imanjima u onoj meri u kojoj su prošle godine. Očekujemo da će oko dve hiljade hektara biti posejano kukuruzom. Ove godine ćemo videti kakva će nam sezona biti. Opet ćemo imati taj blagi porast cene što se tiče žitarica”, dodaje on.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova gajenja, s druge strane. Po dužini vegetacije sve hibride kukuruza možemo razvrstati u rane, srednje rane i kasne vegetacije. Pod veoma ranim hibridima podrazumevaju se hibridi s vremenom vegetacije od 90-110 dana, a pod srednje ranim s vegetacijom od 120-135 dana kao i kasnim od 135-145 dana.

 


Komentari posetilaca