Gračanica: Tradicionalno loženje badnjaka u porti manastira
06/01/2022 20:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 354 |
|

RTV KIM, 06.01.2022. - U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak. Time je počelo obeležavanje Badnje večeri.

I ove godine meštani Gračanice su poželeli mir i blagostanje. Praznik će, kažu, proslaviti svečano u krugu porodice.

“Pre svega, sa željama da budemo svi zdravi i živi, to je najveća želja, sve ostale su sporedne. Badnje veče proslavljam, naravno, u krugu porodice. Imamo svečanu večeru.“, naveo je Miloš Mitrović iz Preoca.

“Božić dočekujem sa željama da budemo svi živi i zdravi, da u novoj godini budemo svi srećni i da nam godina bude uspešna. Badnje veče proslavljam u krugu porodice ”, rekao je Milan Trajković iz Gušterice.

“Puno radosti, sreće i zdravlja želim svima. Božić proslavljam sa svojom porodicom kod kuće”, kazao je Vladica Krstić iz Gračanice.

Ove godine je zbog epidemije koronavirusa izostalo tradicionalno služenje kuvanog vina i rakije.

Iako je iz Eparhije saopšteno da će loženje badnjaka početi u 17.30, božićno drvo u ovom hramu je zapaljeno znatno ranije. Mnogi vernici su u portu došli u najavljeno vreme, ali su ubrzo napustili manastirsko dvorište pošto je Badnjak već izgoreo.

Sutra, na Božić, će u manastiru biti služena sveta arhijerejska liturgija koju će služiti vladika Teodosije.

Badnjak je večeras naložen i u porti manastira Svetog Dimitrija u Sušici, kao i u dvorištu crkve Svetog Nikole u Prištini.

 


Komentari posetilaca