Gračanica: Ulaganja u sport nedovoljna, sportiste nema ko da leči
09/04/2022 13:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 289 |
|

RTV KIM, 09.04.2022. - Mladi sportisti iz Gračanice i okoline su, ako je suditi po medaljama koje donose sa sportskih takmičenja, izvanredni promoteri svoje sredine. Pored volje, koju nesporno imaju, neophodna su i novčana sredstva koja bi ispratila i unapredila njihove aktivnosti. Međutim, Odeljenje za omladinu i sport Opštine Gračnica je gotove bez budžeta, pa ne može da izdvaja velike svote novca za podsticaj rada sportskih klubova. Dodatno zabrinjava činjenica da na centralnom Kosovu nema ni jednog lekara specijaliste sportske medicine.

Direktor Odeljenja za omladinu i sport Opštine Gračanica Dušan Cvejić je na nedavno održanoj sednici Skuptine opštine Gračanica skrenuo pažnju javnosti na nedostatak budžetskih sredstava i minimalna izdvajanja novca od strane ove lokalne samouprave za sportske aktivnosti.

Koliko novca - toliko sporta

"Odeljenje za omladinu i sport ne može se pohvaliti nekim obimnim radom, ono ni nema budžet. Za sve što radi, šalje zahtev Odeljenju za administraciju i Odeljenju za obrazovanje i kulturu. Moramo da stavimo akcenat na školski sport i da podržimo decu koja se sa sportskih takmičenja vraćaju sa medaljama", kazao je on.

Trenerica ženske ekipe fudbalskog kluba Gračanica Suzana Nedeljković je kazala da su, uprkos velikom interesovanju dece za ovaj sport, prinuđeni da se za finansije snalaze kako znaju i umeju.

"Sami finansiramo svoje aktivnosti, ne dobijamo pomoć ni od jedne institucije. Sponzore sami tražimo, to su UNMIK, Euleks, tako obezbeđujemo trenerke, patike, šortseve", kazala je ona.

Profesor Fizičkog vaspitanja i trener u karate klubu "Senši" Milan Rašić je rekao da taj klub nema rashode jer ne plaća salu i nema zaposlenih.

"Klub je registrovan kao neprofitna organizacija. Dobijamo određena sredstva iz Opštine Gračanica kada su javni pozivi za dodelu subvencija, priskoče u pomoć kada su nam potrebna neka sredstva. Roditelji finansiraju takmičarske kotizacije, a neku opremu u vrednosti od 2.500 evra smo dobili od Arnoa Gujona", naveo je on.

Rašič je dodao da sredina prepoznaje njihove dobre rezultate i rad.

"Imali smo Prvenstvo Kosova i Metohije pre mesec dana. Učestvovalo je osam takmičara, a doneli smo 18 medalja: 14 zlatnih, dve srebrne i bronzane. Nedelju dana pre toga imali smo u Kraljevu turnir, 19. Kraljevački pobednik, gde smo sa 15 takmičara uzeli 18 medalja", istakao je on.

Milan Rašić smatra da je interesovanje za karate vrlo veliko. U ovom klubu konstantno ima između 40 i 50 aktivnih vežbača, kao i petnaestak aktivnih takmičara koji putuju na takmičenja i ostvaruju rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Nema lekara sportske medicine u Gračanici i okolini

Jedan u nizu problema sportista na centralnom Kosovu jeste i nedostatak sportskog lekara u Domu zdravlja Gračanica. Ujedno, to je prepreka profesionalnim sportistima da učestvuju na takmičenjima.

"Na problem nedostatka sportskog lekara u Domu zdravlja Gračanica ukazujem već duže vreme. Jedino što deca mogu da urade pregled kod pedijatra u Domu zdravlja Donja Gušterica, kod dr Vasića. Bez tog pregleda, oni ne mogu da učestvuju na takmičenjima", kazao je Rašić.

Suzana Nedeljković je potvrdila da ni Fudbalski klub Gračanica nema svog klupskog lekara.

“Ako primetimo da je detetu loše na treningu, da otežano diše, zovemo roditelje da ga odvedu na pregled u Dom zdravlja Gračanica kako bi dobili potvrdu da dete može da trenira. Svog klupskog doktora nemamo", navela je ona.

Formiranje lekarskog tima za sportsku medicinu na teritoriji opštine Gračanica je za sada samo ideja. Odbornica i fizijatar u Domu zdravlja Gračanica dr Sonja Ilić Odalović je ponudila svoju pomoć i izrazila spremnost da radi u takvom medicinskom timu.

Direktor Odeljenja za sport i omladinu u Opštini Gračanica Dušan Cvejić je obećao da će se preduzeti sve kako bi rešio ovaj problema, te da je moguće da će na ispomoć biti doveden sportski lekar iz Novog Sada.

 


Komentari posetilaca