Gračanica spremna za doček Nove godine po julijanskom kalendaru
14/01/2020 09:46|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 570 |
|


Glas Amerike, 14.01.2020. - Na centralnom Kosovu u Gračanici, u ponedeljak uveče se tradicionalno organizuje doček Nove godine po julijanskom kalendaru. Međutim ima i onih kojima nije do slavlja. Kako su protekle pripreme za večerašnji doček i zašto Nenad Nedeljković iz Lapljeg Sela prodaje kompletnu imovinu?

I ove, kao i proteklih 20 godina, na platou u centru Gračanice, uoči dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru, pekao se vo na ražnju i desetak prasadi, a za večeras je sve spremno i za kuvanje rakije i vina.

“Bik je težak 550 kilograma žive vage, a 300 kilograma na ražnju. Takođe imamo 10 prasadi na ražnju i po pet kazana kuvane rakije i vina”, kazao je Slobodan Arsić iz Gračanice, koji je zadužen za pripremu hrane i pića.

Za meštane centralnog Kosova pripremljen je i bogat muzički program.

“Zvezda večeri biće Slobodan Sloba Radanović, a kao predgrupa nastupiće jedan mladi umetnik. Opština Gračanica voli da pruži šansu mladima, tako da će nastupati Zoran Simić sa svojim 'Trend' bendom”, rekao je za Glas Amerike Nebojša Ćirković službenik za informisanje Opštine Gračanica.

Meštani Gračanice koji su govorili za Glas Amerike planiraju da slave u centru ovog mesta.

“Ovde smo večeras na trgu kao i svake godine. Ipak je ovo naša pravoslavna Nova godina i kao i svake godine dočekujemo je ovde”.

“Pa normalno, gde svi pravoslavci, onde gde se vo peče uz vino i rakiju".

Za organizaciju Nove godine po julijanskom kalendaru Opština Gračanica izdvojila je 21 hiljadu evra.

„Ovo je veoma bitno zbog naše tradicije i mislim da je veoma bitno da iz naše Gračanice pre svega pošaljemo poruku da nećemo odustati od svoje kulture, da nećemo odustati od svoje tradicije, jer je ovo na neki način i naš identitet”, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Međutim, na centralnom Kosovu nije baš svima do slavlja. Nenad Nedeljković iz Lapljeg Sela, mesta koje pripada opštini Gračanica, postavio je ispred svoje kuće improvizovani bilbord na kome piše:

“Prodajem dedovinu, svetinje, obraz i dušu! A sve to zbog pojedinaca koji su na vlasti, kako u kosovskim tako i u srpskim institucijama na našem Kosovu i Metohiji. Predsedniče naš Aleksandre Vučiću pomagaj ili će naše Kosovo ravno pusto ostati“.

Nenad se na ovaj korak odlučio zbog - kako kaže - nepravedne raspodele pomoći Srbima na Kosovu, pre svega od strane srpskih institucija.

“Kao što znate prethodnih dana se delilo svašta nešto, traktori, mašine, delilo se ljudima koji imaju i po pola miliona evra u bankama, dok mi pošteni građani nismo ni znali da postoji konkurs uopšte za tako nešto“, rekao je Nedeljković.

Drugu godinu zaredom u Gračanici je održana i manifestacija “Gračanica otvorenog srca”. Prodavali su se “crveni klovnovski nosevi”, a sredstva prikupljena od prodaje biće donirana u humanitarne svrhe.

 


Komentari posetilaca