Gradonačelnik Dečana odbija da sprovede odluku Ustavnog suda
23/05/2019 09:53|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 699 |
|

 

KoSSev, 23.05.2019. -   Predsednik opštine Dečani, (Bashkim Ramaosaj), rekao je za KTV da neće primeniti odluku Ustavnog suda o potvrdi vlasništva manastira Dečani nad 24 hektara zemlje u blizini manastira ni po cenu da izgubi funkciju čelnika opštine, javlja Koha.

Sredinom maja isteklo je tri godine od kako je kosovski Ustavni sud potvrdio odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24ha zemlje u blizini manastira.

Ova godišnjica, kao i prethodna, bila je povod za diplomate na Kosovu, tačnije američkog ambasadora u Prištini, Filipa Kosneta i šefice Kancelarije EU na Kosovu, Natalije Apostolove da pozovu kosovske vlasti da sprovedu ovu odluku najviše pravne instance u kosovskom pravnom sistemu.

Poziv je naišao na žustre reakcije ogranka Lige istoričara Kosova u Dečanima, kako i predsednika ove opštine.

Dok je Liga istoričara Kosova apel Apostolove nazvala „opasnim, antidemokratskim i rasističkim“ jer poziva na sprovođenje „neustavne odluke Ustavnog suda“ koja datira „iz sistema nasilnih zakona Miloševića koji su diskriminatorni i nevažeći na Kosovu”, gradonačelnik opštine Dečani koja odbija da postupi po odluci suda i zemlju u katastar upiše kao manastirsku, odluku suda opisuje kao „jednostranu“.

Ramosaj tvrdi da odluku neće sprovesti jer ona predstavlja udarac za ekonomski razvoj opštine Dečani, čime se „ubija nada građana ove opštine“, prenosi Koha.

 

 


Komentari posetilaca