Grdžaliu: Privredne komore Kosova i Srbije sarađuju iza očiju javnosti
05/04/2021 12:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 593 |
|


Slobodno srpski, 05.04.2021. - Bivši predsednik Privredne komore Kosova i ekonomski ekspert Safet  Grdžaliu, rekao je u emisiji Slobodno srpski da se aktuelna saradnja privrednih komora Kosova i Srije odvija netransparentno i daleko od očiju javnosti, za razliku od prethodnih godina kada je on bio na čelu Privredne komore Kosova.

„Bilo koji sastanak gde god da je bio ja sam to objavio medijima. Sada, znam neslužbeno, da se oni viđaju u Beogradu, da imaju zajedničke ručkove, zajedničke sastanke, ali se to u kosovskim medijima ne vidi. To je ta razlika, što ja nisam znao da bacim kamen i da sakrijem ruku, a sad su ljudi postali maheri, jer jedno rade, drugo misle, treće pričaju i mislim da to ne ide u prilog poboljšanju odnosa, jer ako sarađuješ trgovinom, to se gradi na obostranim interesima, zašto da se kriješ od svega toga što radiš. Na kraju krajeva ne radiš za sebe, radiš za regiju, radiš za normalizaciju, radiš za biznis i radiš za budućnost“.

Grdžaliu navodi da je zabrinjavajuće i što se pokušava da se saradnja privrednih komora Kosova i Srbije „pokrije pod nekom dozom patriotizma“. Kao primer ovoj tvrdnji Grdžaliu je naveo nedavno saopštenje predsednika Privredne komore Kosova Berata Rukićija da je ta organizacija odbila poziv Privredne komore Srbije da se privrednici regiona vakcinišu protiv kovida-19 u Beogradu.

„Svakodnevno srećem dosta biznismena koji su išli na vakcinaciju i upravo je to ono što na neki način što daje neku sasvim drugu dimenziju saradnji.. Najveći je problem na Kosovu što je i sam kovid 19 ispolitizovan i oko vakcina se ispolitizovalo i upravo dolazimo do onoga što smo pričali - drugo se radi, treće se priča, četvrto se prenosi i u tom kontekstu ja ne vidim zašto je to potrebno da se tako radi, jer možeš sakriti sve, ali istinu ne. Jer kad izađeš u Prištinu i sretneš ljude, kažu da su bili da prime vakcinu u Beogradu ili Nišu i to je ono što nam nedostaje – transparentnost, a budućnost saradnje sa gradi upravo na transparetnosti i na informacijama u pozitivnom kontekstu“, naveo je Grdžaliu.

Govoreći o razlozima zbog kojih je podneo ostavku na poziciji generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu, Grdžaliu je kazao da nije želeo da bude dekor.

„Ako imate takve razgovore ili takve kontakte na relaciji Priština - Beograd između komora i ti kao generalni sekretar ne znaš ništa, već samo kad pročitaš u ovinama, mislim da je bilo bespotrebno da budem više tu. Osim toga imao sam strah da Čadež, kao predsednik Privredne komore Srbije se mnogo više bavi politikom i igra tu dominantnu političku ulogu. Možda sam u nekim momontima video da je jači možda i od same Brnabićke ( premijerka Srbije ), i u tom kontekstu video sam da sam ja malen da budem deo tih procesa. Takođe, ako nema više komuniciranja, tog prijateljskog razgovora sa Čadežom kao predsednikom komore i kao predsednikom Upravnog odbora (Komorskog investicionog foruma), onda stvarno tu nemaš šta više...“, kazao je Safet Grdžaliu.

On je pozdravio formriranje nove Vlade Kosova sa stabilnom političkom većinom i rekao da Aljbin Kurti nije više ono što je bio nekad.

„Na osnovu ovih par dana jako je fleksibilan, posebno u dijalogu sa ambasadorima Kvinte i Sjedinjenim Američkim Državama. U tom kontekstu mi se moramo jednostavno na neki način razlikovati od predizborne kampanje. Svi se slažemo da dijalog nema alternativu, da barijere ne vode nikuda i da se greške u koracima poput taksa zbog kojih je pala prethodna Kurtijeva vlada neće ponoviti, jer nije to rešenje“, kazao je Grdžaliju.

„Kurti više vodi računa o retorici. Nema više bombastičnih izjava kao što je imao nekada i na kraju krajeva pametan čovek uči na tuđim greškama”, navodi Grdžaliu.

„Zato mislim da je veliki problem ako napraviš grešku a ne priznaš grešku. A druga stvar je da ne treba da napraviš grešku na kojoj si jednom pao. Prema tome mislim da u tom konktekstu dijalog će biti najjače oružje“, očekuje bivši predsednik Privredne komore Kosova.

Grdžaliu ne očekuje ponovno uvođenje taksa na uvoz robe iz Srbije, kao što je bilo ranije. Nova vlada koja je došla na talasu nezadovoljstva u narodu ima, prema njegovim rečima, druge prioritete.

„To je vakcina i vakcinacija, kao drugo podrška privatnom sektoru i građanima u ova teška vremena, a kao treće, dugoročno, 


Komentari posetilaca