Grenel u Prištini: Nadam se skorom susretu Srbije i Kosova
10/10/2019 09:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 757 |
|

Glas Amerike, 10.10.2019. - Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel sastao se u Prištini s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, saopšteno je iz kabineta predsednika Kosova. Grenel se sastao i sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem i predstavnicima drugih političkih partija na Kosovu.

Hašim Tači se zahvalio Grenelu na podršci koju su SAD pružale Republici Kosovo u svim periodima i rekao da "to povećava veru u postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom".

Tači je rekao da će "aktivno učestvovanje SAD u pronalaženju konačnog rešenja biti odlučujuće".

Ričard Grenel je rekao da se nada da će se dve strane uskoro sastati i da će pronaći rešenje, saopšteno je iz Tačijevog kabineta.

On je istakao da će sporazum između dve države uspostaviti kamen temeljac za privredni rast i doprineti blagostanju svih građana, navodi se u saopštenju.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet oglasio se na Tviteru povodom sastanka Grenela i Tačija.

"Specijalni izaslanik Grenel spreman je da sarađuje sa predsednikom Tačijem i ostalim liderima na Kosovu kako bi pomogao da se obezbede mir, pravda i prosperitet za Kosovo i ceo region", napisao je američki ambasador na Kosovu.

"Proces dijaloga važniji od vremenskog okvira"

Nakon razgovora sa Tačijem, Ričard Grenel se sastao i sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, koji je osvojio najviše glasova na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Ova partija je u saopštenju navela da je američki izaslanik želeo da čuje Kurtijev stav o mogućnostima dogovora sa Srbijom pre nego što otuptuje za Beograd.

„Što se tiče dijaloga sa Srbijom, Kurti je rekao da su sadržaj i proces dogovora važniji za njegovu održivost, nego vremenski okvir za to“, navodi se u saopštenju Pokreta Samoopredeljenje.

U saopštenju piše i da je Grenel naglasio da je nedostatak sporazuma sa Srbijom glavna prepreka stranim ulaganjima u kosovsku ekonomiju.

„Kurti se složio sa ambasadorom Grenelom da je Kosovu potreban ekonomski razvoj i stranke investicije, ali je problem posebno velika korupcija u državi koja stvara nesigurnost i koja plaši biznismene, široko rasprostranjeno siromaštvo stanovništva, kao i otežan pristup finansijama za preduzeća zbog visokih kamata na bankarske kredite“, stoji u saopštenju Samoopredeljenja.

Ričard Grenel razgovarao je u Prištini i sa predstavnicima Alijanse za budućnost Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

Analitičar Fadilj Ljepaja za Glas Amerike kaže da je je veoma dobro što se SAD sve više interesuju za dijalog Beograda i Prištine.

Ljepaja smatra da je nakon parlamentarnih izbora koji su održani na Kosovu pre nekoliko dana na kojima je najviše glasovao osvojio Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, jedna stvar potpuno sigurna.

Gospodin Tači neće moći ubuduće da pregovara u svoje ime, niti da pazari ništa u tajnosti, nego će morati da sprovede politiku kosovske vlade ili će biti dovedena u pitanje i njegova pozicija predsednika države“, kaže Ljepaja.

Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel otputovaće u četvrtak u Beograd gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Grenela je pre manje od nedelju dana Bela kuća predložila za specijalnog izaslanika u pregovorima Srbije i Kosova. On je uporedo i aktuelni ambasador SAD u Nemačkoj.

 


Komentari posetilaca