Grupa meštana Leposavića tvrdi da im nije legla plata, krive Srpsku Listu
11/04/2023 15:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 253 |
|

KoSSev, 11.04.2023. - Osmoro meštana Leposavića, koji su u novembru prošle godine napustili kosovske institucije i prešli u srpski sistem, tvrde da ovog meseca nisu primili plate. Među njima je i samohrana majka, kojoj su, kako svedoči, prethodno ukinuli i socijalna primanja. Za to oni prstom upiru u Srpsku listu i predsednika PO opštine Leposavić, zbog toga što su, kako kažu, politički neistomišljenici. Predsednik PO Leposavića, Zoran Todić nije odgovorio na pozive portala KoSSev.

„Ko god ne misli glavom kako misli Srpska lista i njene vođe, taj na Kosovu ima problem“, istakla je za KoSSev na samom početku razgovora meštanka Leposavića I. I. jedna od osmoro koji ovog meseca nisu primili plate.

Preko kosovskih institucija je radila u Predškolskoj ustanovi u Lešku, nakon čega je raspoređena u vrtić u Sočanici. Od te plate izdržavala je, kaže, sedmočlanu porodicu.

„Na poziv svoje države Srbije u novembru 2022. godine svi smo podneli ostavke sa svojih radnih mesta u kosovskom sistemu i prešli u srpski sistem, to jest platu je počela da nam isplaćuje Republika Srbija. Tu platu smo primali sve do sada, kada su sve naše ostale kolege primile platu, osim nas osmoro“.

Za to, kako tvrdi, nisu dobili nikakvo objašnjenje, nisu papir o suspenziji ili otkazu.

„Iako sam videla da mi plata nije legla, u petak sam otišla na posao. Niko mi ništa nije rekao. Među nama ima i samohranih majki“, ističe ona.

„Ne znam šta bi moglo da spreči moju platu, ako sam ja svakog dana uredno potpisivana na svoje radno mesto“.

Smatra da je za to isključivo odgovorna Srpska lista – jer su bez plata ostali oni koji su pristalice, odnosno čiji su članovi porodica ili simpatizeri ili su već na predizbornoj listi opozicione stranke Partije kosovskih Srba.

Nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija na severu, u četiri opštine zakazani su lokalni izbori – najavljeni za 23. april.

Za ove izbore Partija kosovskih Srba prijavila je Aleksandra Jablanovića, za gradonačelnika Leposavića. PKS je takođe za skupštinu opštinu Leposavić prijavila svoja 20 kandidata.

„Mali nas je broj koji ne klimamo glavom. Njima niti šta uzimamo, niti šta tražimo, ali da oni nama ukinu plate – to prevazilazi svaku normalnost. Toga nema ni u Severnoj Koreji“, smatra ova meštanka.

Objašnjenje će, precizira, prvo potražiti u opštini Leposavić iako su im, smatra ona, sva vrata zatvorena.

Istovremeno, ima informaciju da su njima plate iz Srbije puštene, ali da se isplate ne izvršavaju na lokalnom nivou.

„Da li oni očekuju da ćemo mi da ih molimo da nam puste ili šta očekuju, više i ne znam. Lično ih moliti neću sigurno, jer su nas mnogo puta isponižavali i sva prava prekršili“, ističe.

Omladina se, prema njenim rečima, masovno iseljava.

„Samo u selu Vuča tokom prošle godine 22 momka su se iselila. Ne daju ljudima da dišu“, tvrdi ona, dodajući da bi to najradije i ona učinila.

Kaže i da će biti prinuđeni da se obrate i institucijama u Prištini i zatraže da ih vrate na radna mesta na kojima su bili do novembra 2022.

„Pošto sada, kako stvari stoje, institucijama u Srbiji nismo potrebni, žestoko smo izigrani i prevareni – zbog poziva na ostavke koje smo dali. Za ovakvu torturu nisu krivi Albanci, već Srbi i politika Srpske liste“, naglašava ona.

Za KoSSev govorila je još jedna meštanka Leposavića S. M. samohrana majka jednog deteta, koja takođe tvrdi da je ovog meseca ostala bez plate. Štaviše, kaže da joj je nedelju dana pre obustavljanja zarade, ukinuto i pravo na socijalnu pomoć.

„Kao i svi ostali, prešla sam iz kosovskog sistema u srpski. Pre par dana su mi doneli rešenje da su mi obustavljena socijalna davanja jer primam platu iz budžeta Republike Srbije. Nedelju dana posle toga ostala sam i bez te plate“, precizira ona.

Bila je, kako kaže, zaposlena u zdravstvu kao geronto-domaćica i od samog početka radnog odnosa, još od 2017. godine, bila je radno angažovana. Naznačila je da ide na posao i dalje, iako platu nije primila.

„Imam svoje korisnike i ja na posao idem, jer meni, kao i ostalima, niko nije dao objašnjenje, niti bilo kakav papir da znamo zašto nam nisu dali plate“, ističe.

I ona smatra da je za to odgovorna Srpska lista, odnosno u ovom slučaju, predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić, jer je i ona sama njihove neistomišljenica, odnosno pristalica Partije kosovskih Srba.

Odgovor za to što nije primila platu potražila je, kaže, kod srpskog predsednika Aleksandra Vučića, za sada bezuspešno.

„Ako naš predsednik govori da će da daje socijale i da narod treba da ostane da živi ovde, zašto ovo rade“.

„Isteraću ovo, jer ja sam platu zaradila i ono što sam zaradila mora da mi se isplati. Osim toga, želim da čujem i zašto nam je ovo urađeno“, dodaje.

Ukoliko bude bilo potrebno, obratiće se i međunarodnim institucijama.

„Mi smo bili primorani, pretnjama i ucenama da damo ostavke. Iz straha smo morali. I na kraju sada ostala sam i bez te plate, a u kosovskom sistemu sam imala ugovor za stalno. Samohrana sam majka i svoje dete moram od nečega da izdržavam“.

Na svu muku, kako kaže, nema ni rešeno stambeno pitanje.

„I o kakvom opstanku Srba na Kosovu oni govore? Ovde opstanka nema, ako ovako nastave da nam rade“, naglasila je S.M.

U opštini za sada bez odgovora

Navode svojih sagovornika KoSSev nije mogao da potvrdi u samoj lokalnoj samoupravi Leposavić. Od prošle nedelje, od kada radi na ovoj priči, uprkos obećanju, nismi uspeli da od predsednika opštine, Zorana Todića, dobiju odgovor.

Todić je tokom razgovora koji je sa njim ova redakcija vodila u petak kazao da će da proveri o čemu se radi, te da ga kontaktiraju sledeće nedelje, s obzirom na to da se tada nalazio na sastanku sa srpskim predsednikom u Beogradu.

Do objavljivanja ove vesti, međutim, to nije učinio a nije ni odgovarao na pozive KoSSev-a.

 

 


Komentari posetilaca