Hadžiju: Jedan od Srba uhapšenih u Prištini komunicirao sa Rusijom
01/03/2022 08:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 261 |
|

RTV KIM, Koha, Gračanica onlajn, 01.03.2022. - Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju izjavila je da jedan od trojice Srba uhapšenih u Prištini zbog kupovine amblema OVK imao dužu komunikaciju sa Rusijom i da je, prema njenim rečima, reč o osobi srpske obaveštajne službe, prenosi Koha.

Hadžiju je na konferenciji za novinare navela da bi Srbi koji su kupili ambleme Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) mogli da ugroze bezbednost i povećaju tenzije na Kosovu.

„Bezbednosne institucije imaju saznanja da jedno od lica koje je sprovedeno u policiju, ima brojne komunikacije sa licima iz Ruske Federacije, pojedincima iz obaveštajnih struktura Srbije, pa je ova informacija bila dovoljna da se poveća sumnja da se radi o pripremnim aktivnostima, potkopavanju bezbednosti i povećanja tenzija na Kosovu. Tužilaštvo ih je pustilo na slobodu u redovnom postupku i ova odluka je čudna, iznenađujuća, za nas kao Vladu, ali i za građane. Ovim postupcima se ignoriše svaka aktivnost koja bi narušila bezbednost“, rekla je Hadžiju.

Ona je zahtevala da institucije Kosova, posebno tokom dešavanja u Ukrajini, sarađuju i ne ignorišu potencijalne rizike.

S druge strane, zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da je Vlada zabrinuta zbog razvoja sukoba u Ukrajini.

„Smatramo da će sankcije koje su uvele EU, SAD i druge zemlje, kojima se odmah pridružila Vlada Republike Kosovo, snažno oslabiti Vladu Moskve i uticati na njihovo povlačenje iz planova za Ukrajinu. Žalimo zbog činjenice da se nisu svi u Evropi odmah i nedvosmisleno pridružili zapadnim vrednostima u osudi ruske agresije. To se odnosi i na Belorusiju, kao i na naše susede, Srbiju“, rekao je on.

Bisljimi je istakao da je zabrinjavajuća pozicija Srbije, koja, prema njegovim rečima, ima destabilizujući potencijal u regionu Zapadnog Balkana.

„U ovom kontekstu razumemo i zabrinutost međunarodnih prijatelja koji pozivaju na veću budnost u zemljama Zapadnog Balkana“, zaključio je Bisljimi.

 

 


Komentari posetilaca