Hadžiu: Osuđujem ranjavanje Srbina na severu Kosova
12/04/2023 15:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 269 |
|

Medija centar Čaglavica, 12.04.2023. - Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu rekla je na konferenciji za medije koja je održana nakon sednice Vlade, a na kojoj nije bilo ni reči o slučaju ranjavanja Milana Jovanovića kod Bistričkog mosta na severu Kosova, da se tim slučajem bave pravosudne institucije i dodala da je policija Kosova uradila odličan posao kako bi se otkrili „uzorci i okolnosti ranjavanja“. 

„Kao što je rekao ministar unutrašnjih poslova i kao što ste upoznati, odmah su četri policajca suspednovana iz relevantnih ustanova i četri policijska službenika je zadržano. Kako sam informisana još nije određena mera pritvora, to određuju pravosudne institucije, ali prema javnom obaveštenju jedan je za pokušaj ubistva, a troje drugih zbog neprijavljivanja jednog krivičnog dela. S toga mi pozivamo pravosudne institucije, kao što je uradio ministar Svećlja da se bave i ovim slučajem sa najvišom odgovornošću i ozbiljnošću“, rekla je Hadžiu.

Hadžiu je takođe naglasila da je Policija Kosova najkredibilnija u regionu. 

„Kosovska policija je najkredibilnija policija u regionu i tokom ovog vremena, posebno u poslednje vreme se maksimalno zalagala za suzbijanje kriminala i u tom delu naše zemlje, posebno da zaštiti naše građane. Dakle da pruža bezbednost i sigurnost našim građanima bez obzira na etničku, nacionalnu pripadnost, bez obzira da li su Srbi, Albanci ili druge zajednice. S toga po ovom pitanju čestitam Policiji Kosova, a sigurno da kažnjavamo, osuđujemo sinoćni slučaj“, rekla je Hadžiu.

Na pitanje novinara da li je moguće organizovati izbore u četiri opštine na severu Kosova s obzirom da je u poslednje vreme zabeležen veći broj incidenata, Hadžiu je rekla da je odgovornost Centralne izborne komisije i bezbednosnih institucija da procene da li će izbori biti održani ili ne. 

„Vlada odgovara na to što kaže izborna komisija i sugestije koje daju i bezbednosne institucije koje su mandatovane za ova pitanja. Ako budemo imali informacije, recimo da izbori ne treba da se održe mi ćemo dati svoj stav. Za sada je CIK zadužen za organizovanje izbora. Ako bezbednosne institucije daju informacije da izbori ne treba da se održe, onda će se sigurno promeniti i stav“, rekla je Hadžiu.  

Hadžiu je ponovila i svoj stav po pitanju povratka tužioca i sudija na severu Kosova koji su 5 novembra dali ostavke nakon što su vlasti na Kosovu suspendovale sa posla direktora policije za severni region Nenada Đurića, koji je izjavio da neće sprovoditi odluku Vlade o registarskim tablicama. 

„Kao što ste obavešteni i sud i tužilaštvo u našoj zemlji funkcionišu. Otežana je situacija od trenutka kada su dali ostavke srpske sudije i tužioci, ali ja sam već iznela stav gde sam rekla da smatram da je neprihvatljivo da sudije i tužioci koji se povlače, ili policajci s druge strane da se prihavti da se vrate u ustanove jer to je sprdanje sa kosovskim institucijama. Stoga treba i tužilački i sudski savet da obave svoj posao i pruže nove mogućnosti srpskim građanima koji imaju pretenzije da budu sudije ili tužioci u sudovima Republike Kosova. Za to je odgovoran tužilački savet Kosova i sudski savet Kosova i oni se zalažu  da obave svoj posao u tom pravcu“, rekla je Hadžiu. Na konferenciji za novinare prisustvovala je i ministarka industrije, preduzeća i trgovine Rozeta Hajdari koja je tom prilikom istakla da se cena naftnih derivata na Kosovu smanjuje kao i da se očekuje smanjenje cena sirovina i osnovnih životnih namirnica. 

 


Komentari posetilaca