Hadžiu o Specijalnom sudu: Odgovorni su oni koji su ga osnovali
23/07/2022 15:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 238 |
|

RTV KIM, Koha, 23.07.2022. - Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju rekla je u subotu da za Specijalni sud treba da odgovaraju oni koji su pritisli ruke poslanicima kada je on osnovan 2016. godine, a ne, prema njenim rečima, aktuelna Vlada.

Hadžiju je ove komentare iznela kao odgovor na pitanje kakve rezultate očekuje nakon upozorenja da će se premijer Albanije Edi Rama obratiti Savetu Evrope za rezoluciju protiv Dika Martija, odobrenu u Parlamentu Albanije pre dva dana.

„Specijalni sud je uključen u Ustav Kosova. Ustav se ne može promeniti bez glasova dve trećine albanskih poslanika i bez dve trećine glasova zajednica. Kao što znate, u Skupštini je i Srpska lista. Zatekli smo Specijalni sud kao gotov čin. Ne možemo mi odgovarati, moraju odgovarati oni koji su pritiskali ruke poslanicima u vreme kada je sud osnovan. Oni bacaju optužbe na vladu, ali mislim da su oni ti koji treba da odgovaraju za postupke koje su preduzeli”, rekla je Hadžiju, koja je dodala da je još rano govoriti da li će rezolucija usvojena u albanskom parlamentu proizvesti bilo kakav rezultat.

Hadžiju je istakla da oni sarađuju sa relevantnim institucijama na stvaranju mehanizma koji će nadgledati Specijalni sud.

„Garantujem vam da vodimo razgovore sa institucijama o rešavanju ovog pitanja. Zato što je neviđeno da Specijalni sud nema mehanizam. Pokušaćemo da napravimo mehanizam koji ima kredibilitet i poverenje građana Kosova“, rekla je ministarka pravde.

Hadžiju je pozdravila načelno glasanje o predlogu zakona o Birou za neopravdano oduzimanje imovine i obećala da će svaka preporuka Venecijanske komisije biti rešena i pretvorena u amandman.

„Bićemo blizu radne grupe da im pomognemo po ovom pitanju. Imamo interes da budemo u skladu sa najvećim demokratijama na svetu“, izjavila je Hadžiju.

Hadžiu je predstavila i zakonske inicijative usvojene u Skupštini, koje će, kako kaže, pomoći u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

 


Komentari posetilaca