Hajdari: Usvajanje Nacrta zakona o spoljnoj trgovini će pomoći primenu reciproc
19/01/2022 15:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 546 |
|

RTV KIM, Kosova Press, 19.01.2022. -  Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari je rekla da će usvajanje Nacrta zakona o spoljnoj trgovini pomoći daljem uspostavljanju reciprociteta sa Srbijom, te da će takva odluka biti dobro analizirana i logistički pripremljena. Kosovske institucije rade i na Zakonu o zaštiti od uvoza.

Hajdari je juče na debati "Govori otvoreno" (Fol hapur) rekla da je otpočela analiza mera zaštite od uvoza iz Srbije.

"Ovaj zakon će mnogo pomoći u sprovođenju reciprociteta. On je usvojen na sastanku vlade i uskoro će biti na drugom čitanju u Skupštini. Radimo i na Zakonu o zaštiti od uvoza. Vidimo da ima dosta uvoza, posebno iz Srbije. Postoji još 11 proizvoda za koje nećemo kažnjavati kompanije, ali će kompletan izvoz iz Srbije imati tarifu koja je određena prema kvoti koju ćemo mi obračunati. Ovo je na dugi rok, nije dokument u vezi reciprociteta na jednoj stranici, već je odluka da štitimo naše tržište više godina", rekla je ona.

Ministarka je govorila i o razlozima za poskupljenje osnovnih proizvoda i akcijama koje će preduzeti.

"Povećanja cena su posledica rastuće inflacije usled globalne krize izazvane kovidom-19. Kao što znate, 90 odsto robe na Kosovu se uvozi i to je uglavnom roba široke potrošnje namenjena svakodnevnoj potrošnji domaćinstava. Kao uvoznici 90 odsto robe ne možemo da kontrolišemo cene. Ono što možemo da uradimo je da pomognemo konkurenciju, da ne dozvolimo stvaranje različitih kartela, na primer kafe. Tokom dana, cena kafe jednako raste u svim gradovima ili raste cena nafte. Dakle, trebalo bi da onemogućimo unutrašnje sporazume između privrednih subjekata", izjavila je Hajdari.

Nju brine nedostatak kvalifikovane radne snage na Kosovu.

"Naša lokalna industrija je u problemu zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, posebno u oblastima inženjeringa, agro-inženjeringa, elektrotehnike, mašinstva i inženjerstva. Ovi sektori su na Kosovu u zaostatku u odnosu na društvene. U koordinaciji smo sa Ministarstvom obrazovanja, velika pažnja premijera je usmerena na približavanje obrazovnih profila potrebama tržišta", navela je Hajdarijeva.

Ona smatra da je klima za poslovanje na Kosovu poboljšana od kako je Aljbin Kurti ponovo došao na mesto premijera.


Komentari posetilaca