Halbauer: Kfor neće ukloniti barikadu na mostu u K.Mitrovici
22/06/2013 11:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 894 |
|

Komandant Kfora Folker Halbauer kaže da Kfor neće uklanjati barikadu sa glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, da je ona politički simbol i da se mora rešiti političkim putem.
 
- Kao komandant Kfora odgovoran sam za sigurnu i bezbednu sredinu i slobodu kretanja i s moje tačke gledišta sloboda kretanja nije ograničena na osnovu ove prepreke na mostu. Kfor neće skloniti ovu prepreku, ali ako su sve strane za to da se skloni onda ćemo biti spremni da stavimo na raspolaganje naš buldožer, rekao je Halbauer na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom opštine Kosovska Mitrovica Dragišom Vlaškovićem.
 
Komandant Kfora je rekao da ima poverenje kako u Prištinu tako i u Beograd da će se to pitanje uskoro rešiti.
 
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković istakao je da uklanjanje barikada zavisi od Srba da će biti uklonjene kada budu sigurni da će oni, njihova deca i porodice biti potpuno bezbedni.
 
- Kad se budu stvorili uslovi onda ćemo sami odlučiti o uklanjanju barikada. Mislim da sada to nije trenutak, pogotovo ne u ovom momentu kad su u toku pregovori u Briselu i kad se još ne zna kako će sve to da se odvija. Mislim da je narod u ovom trenutku veoma uplašen, pre svega za svoju i bezbednost svoje dece i imovine i da nije trenutak. Najvažnije je da Kfor neće uklanjati barikad silom, rekao je Vlašković.
 
Vlašković i komandant Kfora razgovarali su danas o pitanjima koja se tiču bezbednosti, o uslovima pod kojima žive Srbi na severu Kosova, problemu nedostatka pijaće vode…
 
Vlašković je rekao da je dobio obećanje generala Halbauera da će pomoći u rešavanju problema sa vodom.
 
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je istakao da Srbi na ovom prostoru žele samo institucije Republike Srbije.
 
- Za nas postoje samo institucije Republike Srbije, ne institucije tzv. Republike Kosovo. Nadamo se da ćemo u razgovoru sa generalom i dalje raditi na poboljšanju bezbednosnih uslova na severu Kosova, mislim da je to svim građanima na severu Kosova u interesu, podvukao je Vlašković.
 
Komandant Kfora je kazao da je ova vojna misija fokusirana na svoju operativnu ulogu i da ne zauzima nikakav stav u vezi sa političkim pitanjima.
 
- Pozivamo ljude na Kosovu da veruju svojim poliotičkim vlastima i vođama zajednica kako bi imali mirne I nenasilne političke procese, kazao je Halbauer.
 
Komandant Kfora je rekao da trenutno nema razmišljanja o smanjenju broja vojnika Kfora podsećajući da ih je 1999. godine bilo 50 hiljada, a danas oko pet i po.
 
General Halbauer je istakao da će dalje smanjenje trupa Kfora zavisiti od pozitivnog razvoja situacije:
 
- U budućnosti, pozitivan razvoj i događaji odlučiće o tome koliko i u kojoj meri će Kfor smanjiti svoje snage, kazao je Halbauer. 
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca