Haradinaj: Nema razgovora o granicama i ukidanju taksi
02/05/2019 20:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 555 |
|

Glas Amerike, 02.05.2019. - "Samit u Berlinu je potvrdio da nema više nema razgovora o teritorijama i ukidanju taksi na proizvode iz Srbije, već samo o uzajamnom priznavanju", rekao je u četvrtak premijer Kosova Ramuš Haradinaj. On je kazao da je dobio pozitivan odgovor od Nemačke za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je nakon sednice Vlade da je samit u Berlinu stabilizovao region i proces dijaloga i da je tom prilikom pojašnjeno da nema potrebe razgovarati o taksi i pitanjima granica.

„Što se tiče odnosa Kosova i Srbije i finalnog sporazuma, mislim da su stavovi oblikovani, ne ide se više na razmenu teritorija, već na uzajamno priznavanje. Oko ovog nema razlike ni kod mene, ni kod predsednika. Mislim da je postalo jasno da se dijalog nastavlja, nema više potrebe da se diskutuje o taksi, kao ni o stavovima oko toga“, rekao je Haradinaj.

Premijer Kosova je rekao da je potvrdio učešće na predstojećem sastanku u Parizu, dodavši da je francuski predsednik Emanuel Makron odobrio zahtev da kosovska delegacija bude veća - uključujući pregovarački tim i dve najveće opozicione stranke.

„Sastanak u Parizu je možda ozbiljniji sastanak jer je bileteralni i to je sastanak za koji moramo da se pripremimo i mi i Srbija, da pomognemo sebi, a ne da pomognemo domaćinima. Razume se da je potrebna kordinacija sa Amerikom jer će ona ne samo olakšati nego biti i garant jednog sporazuma“rekao je Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je čestitao građanima Kosova na viznoj liberalizaciji, rekavši da je za to dobio pozitivan odgovor od nemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera.

„Na sastanku nam je rečeno „da“ za liberalizaciju viza. Dakle to nije jedno „da“ analize ili mišljenja, to je jedno „da“ čoveka na dužnosti koji govori u ime Nemačke. Ministar unutrašnjih poslova je rekao „da“ za vize. „Da“ za vize je mišljenje Nemačke. Odmah je rekao da odredimo odgovorne ljude da usklade tehničku stranu, da imenujemo ljude kako ne bi gubili vreme“, kazao je premijer Kosova.

Vlada Kosova tim povodom nije gubila vreme. Donela je odluku o osnivanju radne grupe za saradnju sa Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova Nemačke i usklađivanju standarda vezanih za liberalizaciju viza.

 

 


Komentari posetilaca