Haradinaj i Tači odvojeno sa diplomatama
03/06/2019 15:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 623 |
|

RTV KIM, Beta, 03.06.2019. - Kosovski premijer i predsednik Ramuš Haradinaj i Hašim Tači razgovarali u Prištini s diplomatskim predstavnicima Nemačke i Francuske.

Razlog dolaska visokih diplomatskih zvaničnika su pripreme za samit u Parizu 1. jula.

Haradinaj i Tači odvojeno su razgovarali s diplmatama Nemačke i Francuske, a kosovski premijer je izjavio da je Priština spremna za postizanje sporazuma, ali pod uslovom da deo sporazuma ne budu granice.

"Kosovo je spremno za sveobuhvatan sporazum, za međusobno priznanje sa Srbijom u sadašnjim granicama i pozdravljamo fokusiranje Nemačke i Francuske da se dijalog vrati na potrebni kolosek", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Kosovski predsednik je, s druge strane, izjavio da dijalog između Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, kao i da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi.

Tokom sastanka sa visokim diplomatama iz Nemačke i Francuske, predsednik Kosova je pozdravio nemačko-francusko angažovanje na Samitu u Parizu između predstavnika Kosova i Srbije, kao i napore predsednika Emanuela Makrona i kancelarke Angele Merkel da pomognu nastavku procesa dijaloga pod rukovodstvom Evropske unije.

Tači je tom prilikom podvukao da "dijalog treba nastaviti bez uslovljavanja i da taksa treba da ostane na snazi".

Kosovski predsednik je ponovio da Kosovo neće prihvatiti druge kriterijume za liberalizaciju viza, "posebnu u obliku (ukidanja) tarifa ili (formiranja) asocijacije (srpskih opština).

Kako je saopšteno, Tači je zatražio da građani Kosova ne ostanu "neopravdano izolovani i da se ne tretiraju kao građani drugog reda".

Prema njegovoj oceni, dijalog treba da bude okončan sveobuhvatnim mirovnim sporazumom, koja će dovesti do međusobnog priznanja i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije.

 


Komentari posetilaca