Heroji našeg doba
04/12/2023 13:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 173 |
|


New press, 04.12.2023. - Nelegalna gradnja, problem sa računima za utrošenu vodu, nedovoljna pomoć i podrška poljoprivrednicima, neki su od problema sa  kojima se meštani opštine Gračanica sučavaju rekao je u emisiju “Heroji našeg doba” Igor Jovanović društveni aktivista i poljoprivrednik iz Laplje Sela.  S druge strane Saša Ilić iz Štrpca naveo je da se i meštani ove opštine suočavaju sa brojnim problemima. Međutim Ilić je govorio i o pozitivnim primerima međuetničke saradnje u Ski centru Brezovica.

Predstavnik stanara pet stambenih zgrada u Lapljem Selu Igor Jovanović zatražio je  vrće angažovanje opštine Gračanica u pružanju pomoći ljidima kojima preti isključenje sa vodovodne mreže, ako ne plate navodni stari dug za utrošenu vodu. Prema njegovim rečima stanari ovih zgrada nikada do pre 10 meseci nisu dobijali račune za utrošenu vodu. U tim računima je sada kako navodi pauiušalno upisan i nekakav stari dug. Tvrdi i da je u nekoliko navrata pokušavao da sa direktorom odeljenja vodovodne kompanije u Gračanici pokuša da nađe rešenje, ali nije naišao na razumevanje.

„Ja insistiram na tome da predstavnici sela okupe ljude, naprave sastanak u Domu kulture recimo, svako selo i uz pomoć nekog pravnika da objasne ljudima koja su njihova prava. Jer ukoliko prođe rok od 15 dana i vi ne priložite žalbu onda vi nemate pravo na žalbu jer posle toga vodovod može da vam pošalje izvršitelja i naplati taj dug“, rekao je Jovanović. 05.53

Problem sa vodom imaju i meštani Štrpca, rekao je Saša Ilić član „Ski kluba Breza 2020“ iz Štrpca, ali ne zbog neplaćanja, već iz kako kaže nekih drugih razloga.

 „Paradoks je da živimo na planini, na izvorištu vode i imamo poslednjih godina problem sa vodom. Bilo je manje padavina, manje snega početkom zime prošle godine, ali tu je problem i druge vrste, a to je da su sve reke i pritoke na Šar planini u cevima, gde snabdevaju hidrocentrale“. 08.04

Ilić koji je jedan od najpoznatijih srpskih skijaša na Kosovu, pre oko mesec dana zajedno je sa članovima svog kluba i ljubiteljima skijanja, Srbima i Albanacima radio na uređenju pojedinih ski staza na Brezovici. Ilić ističe da bi i ostali trebali da slede ovaj primer i neguju “komšijske odnose”, za koje kaže da su u ovom delu Kosova uvek bili korektni.

„U ski centru Brezovica za ove 24 godine nije bilo nikakvih problema na međuetničkoj  osnovi. Oni koji tu dolaze,  Albanci iz unutrašnjosti Kosova, znaju da na Šari organizuju skijalište Srbi. Tako da nijedan problem nikada nije postojao. To je i projekat koji smo realizovali pokazao – da Srbi i Albanci mogu da uživaju u lepotama Šare i skijaju zajedno“, rekao je Ilić.

Govoreći o međuetničkim odnosima, Ilić je imao i poruku za pojedine medije.

„Mediji bi trebali da više izveštavaju  o pozitivnim nego o negativnim stvarima i o ski centru, ali i uopšte “, rekao je Ilić. 

Igor Jovanović govorio je i nelegalnoj gradnji u opštini Gračanica, tačnije u Lapljem Selu navodeći kao primer jedne parcele gde se gradi benzinska pumpa. On dodaje i da je od strane nadlženih organa na ovaj objekat postavljena traka koja označava prekid bilo kakvih, ali da se radovi nasuprot tome ipak odvijaju.

„Video sam da su stavili traku oko te pumpe, ali sam isto tako video da iza te trake i dalje ljudi rade. E sada, da li će inspekcija da reaguje malo oštrije ili je to neka fora samo traka i to je to ne znam. Ne znam ni kako to da definišem da li je to propust inspekcije nameran ili nenameran ili su izvođači toliko bahati da jednostavno imaju tako veliku pozadinu da im čak ni inspekcija ne može ništa, što je vrlo moguće“, rekao je Jovanović.

Odogovnost za ovo, kako kaže, očigledno kršenje zakona prema njegovom mišljenju snosi Odeljenje inspekcije opštine Gračanica.

„Odgovorna je inspekcija naravno. Mi svi nešto optužujemo kolektivno a mislim da najveću odgovornost ima onaj ko je nadležen za to. Ja smatram da svako treba da radi svoj posao i da za njega on lično treba da bude odgovoran“, rekao je Jovanović.

Emisiju „Heroji našeg dobra“ realizuje Produkcija New press uz podršku Ministarstva za zajednice i povratak.


Komentari posetilaca