Heroji u doba koronavirusa: Anđelka Ćup i Violeta Oroši
02/02/2021 15:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 3867 |
|


Medija centar, Čaglavica, 02.02.2021. - Nedostatak informacija na srpskom jeziku od strane centralnih kosovskih institucija i nesaradnja lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova glavni su problemi sa kojima su se tokom pandemije koronavirusa suočavali srpski mediji na Kosovu rekla je novinarka Anđelka Ćup u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“. Kad su mediji koji izveštvaju na albanskom jeziku u pitanju, prema rečima novinarke Violete Oroši,  iako je pandemija povećala  obim posla novinarima i medijskim radnicima, dovela je i do smanjenja plata i otpuštanja velkog broja radnika.

 

Novinarka Andjelka Ćup smatra da mediji imaju važnu ulogu tokom pandemije koronavirusa, pre svega u pravovremenom i objektivnom informisanju građana. Prema njenim rečima mediji na Kosovu koji izveštavaju na srpskom jeziku posebno su značajni, jer kako je kazala, postoji zatvorenost predstavnika institucija u srpskim sredinama, kad je u pitanju dostupnost informacija o korona krizi.

 „Mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku su u stvari menjali i krizni štab, i zdravstvene ustanove i ministarstvo zdravlja Kosova i ministarstvo zdravlja Srbije, znači mediji koji izveštavaju na srpskom, mi smo zapravo dobijali neke polovične informacije ili ih uopšte nismo dobijali pa smo onda morali da se snalazimo kako se snalazimo“, rekla je Anđelka Ćup.

Da je uloga  i značaj medija posebno u krizim situacijama kao što je pandemija koroanvirusa ključna smatra i novinarke iz Prištine Violeta Oroši.

 „Apsolutno nijedna se situacija, pa ni ova sa pandemijom se ne može zamisliti bez medija. Novinari su pratili sve konferencije za štampu - kako bi auditorijum uopšte mogao da bude obavešten ako ne ode na konferenciju za štampu i prenese glavne informacije recimo Instituta za javno zdravje i tako dalje? Mediji su u početku, sećam se pandemije kad smo bili kod kuće dok smo bili u karantinu, šta su radili mediji? Mediji su u toj situacji slali svoje ljude na teren i oni su u stvari davali tu glavnu informaciju. Osim lekara mediji su ti koji su zapravo doprineli pravoj informisanosti građana“, kaže Violeta Oroši.

Nedostatak informacija iz centralnih zdravstvenih ustanova i problem sa prevodom na srpski jezik takođe su prema rečima Anđeljke Ćup glavni problemi sa kojima se novinari suočavaju tokom pandemije  koronavirusa.

„Toliko je bilo malo informacija vi i sada na sajtu Minstarstva zdravlja, koje je najbitnije ministarstvo u ovom momentu nemate nijedan prevod na srpskom jeziku, ni jedan jedini. Evo, svake nedelje se vrši kategorizacija opština ja svake nedelje pišem, tražim vi nemate prevod na srpski. Znači osnovni problem novinara koji izveštavaju na srpskom je bio nedostatak informacija od strane kosovskih institucija na službenom jeziku, ustavom zagarantovanom pravu srpskih građana i nas kao novinara“, rekla je Anđelka Ćup.

Govoreći o radu albanskih medija tokom pandemije koronavirusa Violeta Oroši kaže da je jedan od glavnih problema loša ekonomska situacija pojedinih medija.

„U Prištini recimo mi više nemamo štampane medije jednostavno ta ekonomska kriza uslovljena pandemijom je pokazala svoje zube, ugasili su  se svi štampani mediji, što se u regionu nije baš dogodilo. Otpušten je jedan dobar deo novinara, dobar deo novinara je radio skraćenim radnim vremenom i jednostavno se uopšte nije znala ta neka budućnost medija“  kaže Violeta Oroši.  

U emisiji je bilo reči i o solidarnosti medija tokom pandemije koronavirusa. Violeta Oroši i Anđelka Ćup kažu da je tokom pandemije došla do izražaja kolegijalna saradnja među novinarima bez obzira na kom jeziku izveštavaju i za koju medijsku kuću rade.

„Ja kao neko ko je stalno na terenu ne bih mogla da odradim posao bez solidarnosti kolega iz albanskih medija, bilo da su u pitanju novinari ili snimatelji zasta mi se nije dogodilo nijednom da neko od kolega za koga znam da znaju srpski, da sam ih pitala za prevod a da mi nije preveo tačno šta se dogodilo i šta je tačno rečeno, čak su mi prevodili i slali posle mejlom“, kaže Anđelka Ćup.

„Solidarnost je ostojala uvek, postojala je među novinarima koji imaju dobru volju i kojima je bilo jako važno da dobiju pravu informaciju, a ne ko si i šta, odakle si, iz koje porodice i tako dalje, stvarima kojima se mi na Bakanu vrlo često bavimo, nego je bila važna informacija. Takvi novinari su uvek imali pomoć svojih kolega, da li se radi o srpskim ili albanskim novinarima nema veze. Mislim da je to najvažnija stvar za novinare koji zaista žele da budu novinari i da daju pravu informaciju svojim građanima“, rekla je Violeta Oroši.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za civilno društvo. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.

 


Komentari posetilaca