Heroji u doba koronavirusa: Decenije teškog i uspešnog rada
30/05/2022 10:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 383 |
|


Medija centar Čaglavica, 30.05.2022. - Direktorka ansambla “Venac”  Snežana Jovanović rekla je u emisiji Heroji u doba koronavirusa da je ovaj profesionalni ansambl narodnih pesama i igara u poslednjih desetak godina “vratio staru slavu”. Prema njenim rečima održano je na hiljade samostalnih koncerata širom Kosova  i učestvovali su na brojnim nastupima i takmičenjima širom regiona i sveta. Za dobre rezultate i uspehe od presudnog značaja su, kako navodi  Jovanovićeva, dobri uslovi za rad, koji su prema njenim rečima stvoreni uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koje i finansira rad Venca.

“Zahvaljujući toj finansijskoj podršci uslovi su se svih ovih prethodnih osam godina mnogo promenili. U poslednjih pet godina smo nabavili svu opremu što se nošnje tiče,  instrumenata, sale za igranje. Kancelarije su opremljenije i renovirane“,rekla je Jovanovićeva.

Ansambl narodnih igara i pesama “Venac“, osnovan je 1964. godine, a nakon  1999. više puta je menjao lokacije, a poslednjih 14 godina koristi prostor Doma kulture u Gračanici. “Venac” danas broji oko 100 članova, od kojih je 70 ljudi u stalnom radnom odnosu. Na svom repertoaru ima oko 35 različitih koreografija. Pre oko 10 godina Venac je pokrenuo i školu folklora, koju danas pohađa oko 300 dece.

“Potražnja za radom tih škola folklora je jako velika. Glavni cilj jeste, ja volim da kažem, da se “zapati” folklor kod dece, jer mi stariji treba da se potrudimo da privolimo decu nečemu što je lepo i dobro. Druga stvar je što će ta deca sutra raditi ove naše poslove i otuda moje insistiranje da se radi sa decom. Mislim da je važno da se podigne svest, da je folklor i narodna igra i pesma ovde na području Kosova i Metohije jako bitna, jer ona definiše naš kulturni identitet”, kazala je Jovanovićeva.

Poslednjih godina dobre uslove za rad ima i Muzička škola „Stevan Mokranjac“, čije je sedište u Lapljem selu. Profesor klavira Nemanja Đorđević kaže da je ova škola koja je osnovana 1949. godine u Prištini kao gradska niža muzička škola, nakon 1999.godine bila smeštena u Osnovnoj školi  „Kralj Milutin“ u Gračanici, a od 2015. godine zahvaljujući Opštini Gračanica ima svoj svoj prostor u Lapljem Selu.

“Zgrada je odlična, pored prostora dobili smo nove električne klavire, nove harmonike, to je mnogo uticalo da se sam rad poboljša. Nedavno smo dobili polukoncertni klavir od Fakulteta savremenih umetnosti. Zaista su nam uslovi sada odlični, što se i održava na nše uspehe koje postižemo na takmičenjima”, rekao je Nemanja Đorđević.

Muzičku školu “Stevan Mokranjac” pohađa 160 učenika, osnovna škola trenutno ima odsek za klavir i harmoniku, dok u srednjoj školi funkcioniše odsek za muzičku teoriju, smer muzički saradnik. Nemanja Đorđević kaže da je zaintersovanost za klavir i harmoniku među decom velika, ali da će zbog intersovanja za nove instrumente  ova škola od sledeće godine škola biti bogatija za još dva nova smera.

“Velika je zainteresovanost i za violinu i gitaru. Obično kada roditelji dolaze i kada pitaju šta nudimo od instrumenata i kada im mi kažemo, onda  veliki broj njih pita da li imate gitaru ili violin, tako da smo odlučili da prosto tražimo te instrumente i to će svakako da doprinese boljem radu”, kazao je Đorđević. 

A da su deca talenovana za muziku i da posvećeno i marljivo rade Đorđević dodaje da se najbolje ogleda u u brojnim nagradama. 

“Za ovih pet godina imamo preko 50 nagrada kako na republičkim, tako i međunarodnim takmičenjima. Pored tih takmičenja radi i vokalno instrumntalni sastav Stevan Mokranjac, tu se bavimo obradom naših narodnih i tradicionalni pesama, ali i pop muzikom. Nedavno smo imali takmčenje u Novom Sadu, gde smo osvojili  dve nagrade. Učenik Danijel Eminović je osvojio visoku drugu nagradu, dok je učenica Dina Škrijelj u klasi mog kolege Ničića osvojila treću nagradu. Pre toga smo imali Republički festival u Nišu takođe smo osvojili dve druge nagrade”.

Iako je pandemija koronavirusa  uticala  na njihov rad, “Venac” i Muzička škola “Stevan Mokranjac” nisu prestajali sa radom, već su  aktivno radili na novim koreografijama i učestvovalali na onlajn nastupima i takmičenjima.

“Bitno je bilo samo da postoji kontinuitet da učenici vežbaju, imali smo onlajn takmičenja je gde sve snimano u našoj školi. Mi snimimo  ono što učenik svira i to se prosledi školi koja organizuje ili ustanovi koja organizuje to takmičenje. Svako to takmičenje ima svoje prednosi i mane. Na primer lakše je onalajn takmičenje, jer se snima u prostoru koji je učeniku poznat, među poznatim ljudima, tu su nastavnici, drugari a sasvim je drugo iskustvo kad odete tamo i čujete druge ljude i vidite gde ste na lestvici”, kazao je Nemanja Đorđević.

“Igrali su kod kuće, snimali su se, dobijali su zadatke i što se tiče igre, a i muzičari što se tiče muzike i nisu radili ono što već znaju nego što nikada nisu radili. Tako da se se to odnosilo na savladavanje novih koraka igračkih obrazaca”, rekla je Snežana Jovanović.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže – TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.


Komentari posetilaca