Hitno sprečiti albanizaciju većinski srpskih opština, poručeno sa okruglog stola
12/11/2023 18:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 115 |
|

Medija centar Čaglavica, 12.11.2023. - Pod hitno stopirati procese kao što su „nelegalna gradnja i prodaja imanja“ koji direktno vode ka promene etničke strukture u većinski srpskim opštinama na Kosovu i albanizaciji tih opština poručeno je sa okruglog stola pod nazivom ”Srpska lista i albanizacija srpskih opstina – u susret osnivanju Zajednice srpskih opstina” koji je u organizaciji Srpskog nacionalnog foruma održan u Medija centru u Čaglavici. Takođe je istaknuto i “da u procesu izmene etničke strukture i albanizacije srpskih opština direktno potpomažu i predstavnici Srpske liste odnosno gradonačelnici opština sa srpskom većinom jer se sve to dešava uz njihovo prećutno odobravanje”. 

Takođe u toku ovog okruglog stola sa kog se između ostalog ukazivalo i na nelegalnu gradnju u opštini Gračanica predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković je telefonskim putem dobio dva poziva od dvojice Albanaca koji su se predstavili kao vlasnici objekata koji se grade u opštini Gračanica. Oni su iznoseći negodovanje što se o ovoj temi govori, zbog objavljivanja slika na kojima se kako tvrde nalaze njihovi objekti u javnost, a  između ostalog imali su zamerke i zbog termina “albanizacija”. Jedan od njih je Trajkoivću nekoliko puta ponavljao i pitanje “Da li ti znaš gde živiš?”.

‚‚Dobro misli gde si krenuo… Nije pretnja, nego misli dobro gde si krenuo. Da diraš moju imovinu..I ako si spreman i ako nisi, platićeš to. Ja i ti se vidimo ispred tvoje kuće, ne smeš da diraš moju imovinu..“, rekao je između ostalog prvi Albanac koji je pozvao Trajkovića tokom trajanja konferencije.

Ubrzo zatim usledio je još jedan poziv čoveka koji se predstavio kao Šabi Demaku.

„Albanizacija Čaglavice, mi moramo na sudu da se vidimo. To su kupili Srbi. Vi se obračunavajte politički sa drugim predstavnicima, ne koristite moju ličnu imovinu…. Mi nikome nismo uzeli bez para, mi smo platili to“, kazao je on.

Trajković je međutim obojici Albanaca rekao da ne zna ko su oni, niti da zna gde se nalaze njihovi objekti koje grade. Takođe je istakao i da se on zalaže „samo za poštovanje zakona“, kao i da je spreman da izađe pred sud i relevantne institcije kad su u pitanju navodne optužbe dvojice Abanaca koji su zvali i imali slične poruke Trajkoviću.

Predsednik SNF-a Momčilo Trajković naveo je posle skupa da je ove pozive doživeo kao pretnju ali i pritisak da se prekine sa razgovorima o ovoj temi. Istakao je i da će slučaj prijaviti policiji ukoliko se ovakvi pozivi nastave.

„To je očigledno pretnja, mi nećemo stati i moramo nastaviti sa svojim aktivnostima. Mi moramo da zaustavimo ovaj katastrofalan proces koji se dešava u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Oni koji su zaduženi, ti organi ne rade svoj posao. Ja mislim da ova pretnja ima veze sa opštinom. Mi nećemo stati, tražićemo poštovanje zakona“, naveo je Trajković uz konstataciju da se pokušava da se problem prebaci na međuetnički nivo.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajkoivić rekao je da se poslednjih godina dešavaju “poražavujći procesi koji idu ka menjanju etničke strukture u većinski srpskim opštinama”. Trajković kaže da se na ove fenomene ukazuju godinama unazad, da je SNF i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslao pismo u kome ukazuje na to i traži podršku da se oni spreči, ali je i odgovor i podrška izostala.

“Stanje u Štrpcu je katastrofalno. Da se u nacionalnom parku gradi grad, nažalost jenonacionalni. Takvi i slični procesi postoje i u opštini Klokot, a ozbiljan zamah postoji i u Gračanici. Bez obzira na upozorenja odgovora nije bilo, a stanje je katastrofalno”, rekao je Trajkoivć.

“Poslednjih meseci i u poslednje vreme na teritorijama koje su date da bi se srpski faktor stabilizovao, to je Ahtisari dao, radi se suprotno. U opštini Gračanica je prava katstrofa divlja gradnja na mestima gde nije dozvoljena gradnja i procedure da se ta divlja gradnja legalizuje. Organi koji postoje da se to spreči ne reaguju“, istakao je Momčilo Trajkoivić.

Trajković navodi da odgovornost za to  pored Beograda, snose i centralne institucije u Prištini, međutim ističe da to nereagovanje dolazi jer politici Prištine odgovara kako kaže albanizacija opština sa srpskom većinom.

“Posebnu ulogu u svemu tome imaju i organi na nivou Kosova, jer oni ne staju iza nadležnih organa u opštinama, jer to politici u Prištini odgovara – albanizacija teritorija u kojima zive Srbi”, kazao je on.

Predsednik novoosnovane stranke Srpska demokratija Aleksandar Arsenijevic istakao je da je neophodno da se za nelegalnu gradnju podnose krivične prijave protiv odgovornih, jer je jedini način  da se ovakve stvari stopiraju put zakona.

“Da je neko organiyovao ovo pre 10 godina ne bismo imali Brezovicu i slučaj Brezovica ne bi postojao”, naveo je Arsenijević.

Potpresednik Srpskog nacionalnog foruma Nenad Radosavljević kaže da u procesu rasrbljavanja Srba i albanizcije srpskih opština, rade direktno predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska lista pre svega  nečinjenjem, odnosno nerešavanjem gomile problema sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju.

“Stvari neće ići na bolje jer nemaju Srbi podršku iz Beograda  niti podršku međunarodne zajednice”, naveo je Radosavljević.

Aleksandar Stojanovic iz Severne Mitrovice naveo je primer Brezovice, kao opštine u kojoj je došlo do promene etničke strukture. Stojanović je dodao da nisu odgovorni Albanci koji kupuju zemlju od Srba i time menjaju etničku strukturu u većinski srpskim opštinama već je odgovornost kako kaže na onima koji upravljaju tim opštinama i to dozvoljavaju.

„Došlo je do kupovine zemlje od strane Albanaca i došlo do promene etničke strukture. Ko je za to odgovoran, da li Albanci sa krupnim kapitalom ili oni koji vladaju ovih deset godina koji su svojim koruptivnim radnjama postigli da se desi Brezovica i Gračanica? Šta su uradile lokalne samouprave, oni su ucenjivali građane, terali da glasaju za njih, oslobađali ljude da ne dolaze na poslove, a druge koji nisu za njih kažnjavali. Priorit SL je bio obračunavati se sa Srbima koji nisu njihovi istomišljenici“, kazao je Stojanović.

“Danas se ovde nisu pojavili ni gradonačelnica Gračanice, ni Dalibor Jevtić (gradonačlenik Štrpca i potpredsednik Srpske liste). Oni moraju da prestanu sa tom politikom kako bismo unapredili naše odnose i da slušaju ljude sa terena i da otvore kanale za komunikaciju”, naveo je Stojanović.

Na okruglom stolu učestvovali su i profesor Aleksandar Ćorac, nekadašnji član Srpskog nacionalnog veća Marko Jakšić, profesor dr Nenad Kojić i lider GI “Za Zubin Potok” Milija Biševac.

Pored ukazvanja na menjanje etničke struktue većinski srpskim opština tokom okruglog stola razgovaralo se i ukazivalo na brojne druge probleme sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju i predlagala rešenja za neke od njih. Jedan od glavnih zaključaka je da Beograd ne želi iskreno da se bavi tim pitanjima i da Srbi nemaju istinsku podršku Beograda, već samo prividnu.

Na okrugli sto ”Srpska lista i albanizacija srpskih opstina – u susret osnivanju Zajednice srpskih opstina” su prema rečima Momčila Trajkovića, pozvani bili i predstavnici svih šest većinski srpskih opština južno od reke Ibar, ali da niko od njih nije došao na skup.


Komentari posetilaca