Hovenijer: Cenimo napore Kosova da izgradi prosperitetnu i sigurnu budućnost
17/02/2023 14:46|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 244 |
|

Kim, 17.02.23023. - Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer čestitao je 15. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, napominjući da će  SAD i u budućnosti nastaviti da podržavaju Kosovo i produbljuju zajedničku saradnju.

Hovenijer je podsetio da su samo dan nakon proglašenja nazavisnosti Sjedinjene Američke Države već 18. februara 2008. godine priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. On je naveo i da je tom prilikom tadašnja državna sekretarka SAD-a Kondoliza Rajs izjavila da „upostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje potvrđuje posebne prijateljske veze koje povezuju narod Sjedinjenih Američki Država i Kosova“.

„Kosovo je u proteklih 15 godina na neverovantom putu. Tokom ove decenije i po i više imao sam privilegiju i čast da svedočim vašoj izuzetnoj istoriji. Lično sam video veliki napred koji je narod Kosova postigao u proteklih 15 godina. Da ne bude zabune, ovo je rezultat napornog rada i posvećenosti naroda Kosova na unapređenju suvereniteta, nezavisnosti i demokratije svoje zemlje“, kazao je on.

Hovenijer je dodao da su Sjedinjene Američke Države ponosne na „svoju ranu i stalnu podršku Kosovu“ i na prijateljstvo sa kosovskim narodom dok, kako navodi, Kosovo zauzima mesto koje mu pripada u evropskim, evroatlantskim i međunarodnim strukturama.

„Uz vas smo od počeka, a na naše partnerstvo je čvrsto kao stena. Dok gledamo napred, cenimo i priznajemo napore Kosova da izgradi prosperitetnu, stabilnu i sigurnu budućnost. Tu smo da vas podržimo i sarađujemo sa vama. Nastavićemo da produbljujemo naše partnerstvo jer, u suštini, naš odnos čine naše zajedničke vrednosti: sloboda, demokratija, nezavisnost i različitost. Danas, dok obeležavamo ovaj značajan događaj, ponosan sam što u ime američkog naroda i Sjedinjenih Američkih Država mogu da vam uputim najsrdačnije čestitke. Kosovo, srećan ti dan nezavisnosti“, zaključio je američki ambasador u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

 

 


Komentari posetilaca